Odbor odbacio prijedlog Vlade o KAP-u

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je, većinom glasova, odbacio prijedlog zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u Kombinatu aluminijuma – odnosno ponudu ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti, prenosi RTCG.

Protiv prijedloga Vlade glasalo je sedam članova Odbora iz Socijaldemokratske partije, Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije. Za prijedlog Vlade glasalo je šest članova iz Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i albanskih stranaka.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević zatražio je da ministar ekonomije Vladimir Kavarić podnese ostavku, s obzirom da u Vladi nemaju većinu oko najvažnijeg ekonomskog pitanja.

Predstavnik DPS-a Zoran Jelić mu je odgovorio da Vlada neće pasti, da su koalicioni odnosi stabilni i da će raspravu o KAP-u nastaviti na plenumu.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kaže da neizglasavanje zaključaka Vlade nije ništa novo i da će sačekati izjašnjavanje Parlamenta.

,,Prijedlozi koje su podnijeli SNP i Pozitivna su vrlo konstruktivni i na fonu onoga što želi Vlada, a to je da se održi proizvodnja.”, ocijenio je Kavarić.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah besplatno na nju prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Od 120 miliona eura koliko KAP duguje VT banci, EN plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga bilo bi otpisano ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah.

Check Also

Mastercard i PayPal omogućili Instant Transfer na osam evropskih tržišta

Nakon uspješnog lansiranja u SAD-u i Singapuru, Mastercard i PayPal proširuju dostupnost svoje Instant Transfer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *