Korupcija u svijetu odnijela milijarde dolara

Dodajte komentar

Cijena  korupcije u svijetu dostigla je zaprepašćujuć iznos. U protekloj deceniji, iz 150 zemalja u razvoju je nezakonito izvučeno 5.860 milijardi dolara, govore podaci organizacije Globalna finansijska ispravnost. Kina je na čelu tog spiska, sa 2.750 milijardi dolara nezakonitog odliva kapitala u tom periodu. Meksiko je drugi, sa više od 476 milijardi dolara potrošenih na korupciju, što je više od četiri i po hiljade dolara po osobi. Rusija je na petom mjestu, sa 152 milijarde dolara.

Nigerija, koja je na sedmom mestu, najviše je rangirana afrička zemlja, sa nezakonitim odlivom 129 milijardi dolara, odnosno 864 dolara po stanovniku te zemlje. Tipična slika korupcije – korumpiranog zvaničnika koji traži mito – predstavlja svega tri do pet odsto od ukupne sume, govore rezultati istraživanja Globalne finansijske ispravnosti.

Veći dijelovi ovog prekograničnog protoka su kriminalna komponenta, koja iznosi od 30 do 35 odsto ukupne sume. Međutim, izbjegavanje komercijalnog poreza – oko 60 do 65 odsto od totala – daleko je najveći deo ovog problema.

Za prebacivanje velikih suma novca potreban je ogroman, svjetski “sivi finansijski sistem”, piše u izveštaju Globalne finansijske ispravnosti. Suštinski elementi tog sistema su tajnost, pravna nenadležnost, skrivene korporacije, anonimni računi, ali i lažne dobrotvorne organizacije, prenoai bizlife.rs.

Jedna od najvećih finansijskih “crnih rupa” u svijetu, u stvari su Sjedinjene Američke Države, ukazuje organizacija Globalna finansijska ispravnost. Naime, tamo anonimne kompanije mogu jednostavno da se registruju i potom služe kao sprovodnik nezakonitog novca. U izvještaju piše i da bankarska tajnost u zapadnim državama – među kojima su Švajcarska i neka karipska ostrva – privlači gotovinu od korupcije i olakšava njen protok.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *