Gasi se “BH Airlines”

Dodajte komentar

Jedina državna aviokompanija “BH Airlines” uskoro će se ugasiti, saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskih Vladi Federacije BiH.

Razlog za ovakvu odluku, koju će ova državna institucija uskoro usvojiti, jeste neisplativost daljeg finansiranja kompanije čiji su dugovi premašili desetine miliona maraka.

Dnevni avaz saznaje da je Vlada FBiH za finansiranje “BH Airlinesa” izdvajala sedam miliona KM (oko 3,5 miliona eura) godišnje, ali su dugovi prema povjeriocima totalno prizemljili ovu kompaniju, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenih.

Nedavno je i “Hipo Alpe-Adria banka” blokirala račune “BH Erlinesa”, a razlog su bili značajni iznosi dospelih nenaplaćenih dugovanja prema banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona.

Jedan od razloga za gašenje državne aviokompanije, kako je potvrđeno Dnevnom avazu iz Vlade FBiH, jeste i prekid partnerstva s “Turkiš Erlajnsom”, čija su dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavku aviona dokrajčila “BH Erlines” te ostavila firmu u finansijskoj dubiozi.

No, iz Vlade FBiH potvrđeno je da su od suvlasničkih udjela u ovoj firmi odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska “Turskih Airlinesa”, bile zainteresovane da budu strateški partneri.

“Nakon što su se uvjerili u poslovanje u preduzeću i sagledali sve činjenice, ubrzo je odustajala jedna po jedna kompanija. Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od “BH Erlinesa”, navodeći da bi suvlasnički dio bio potpuno neisplativ”, tvrdi naš sagovornik iz Vlade FBiH, prenosi b92.net.

Prema ugovorima o finansijskom lizingu za dva aviona ATR 72, “BH Erlinesu” trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 miliona KM (oko 2,8 miliona eura). No, u slučaju prodaje jednog pa možda i drugog aviona, HETA Sarajevo traži da se trenutno prizna iznos dospjelih i nedospjelih dugovanja u ukupnom iznosu od skoro 18 miliona KM (oko 9 miliona eura), kojima su uključeni svi anuiteti, plus ostatak vrijednosti po otplatnim planovima zaključno sa majem 2015. godine, što BH firmi nikako ne odgovara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *