Kipar: Na bankomatima se može podići najviše 100 eura

Dodajte komentar

Centralna banka na Kipru odredila je u nedjelju da će se na bankomatima svih kiparskih banaka moći podići iznos od najviše 100 eura, kako bi se spriječio odliv novca.

Portparol druge najveće banke na ostrvu, Kiparske nacionalne banke koja je još ranije postavila ograničenje od 260 eura, je rekao da je nova mjera stupila na snagu u 12.00 sati i da će važiti do otvaranja banke u utorak ili do potvrde da je postignut sporazum u Bruxellesu o dodatnom finansiranju Kipra. Vladin zvaničnik je rekao da se mjera primjenjuje na sve lokalne banke na Kipru.

Ministri finansija 17 članica eurozone okupljaju se u nedjelju, 24. marta, na vanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći rješenje za Kipar. Prije više od sedmicu dana, eurogrupa je na maratonskom sastanku postigla dogovor o pomoći Kipru u visini od 10 milijardi eura, a u zamjenu za tu pomoć Kipar je oporezivanjem štednje trebao osigurati 5,8 milijardi eura.

Po tom dogovoru, svi polozi do 100.000 eura oporezivali bi se po stopi od 6,75 posto, a preko toga iznosa po stopi od 9,9 posto. Početkom prošle sedmice je to promijenjeno na način da se ulozi do 20.000 eura ne oporezuju. Međutim, kiparski parlament je u utorak to odbio. Na predlogu da se oporezuju i mali ulozi insistirao je Kipar jer nije htio jače oporezovati velike uloge, bojeći se bijega kapitala.

Evropska centralna banka postavila je ultimatum da će samo do ponedjeljka osiguravati likvidnost kiparskih banaka ako se ne postigne dogovor. Stoga se sada grčevito pokušava dogovoriti program pomoći, koji bi uključivao jednokratno oporezivanje samo uloga iznad 100.000 eura te temeljno restrukturiranje druge po veličini kiparske banke Laiki, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *