Kalezić i Mijatović kandidati za glavnog ekonomistu CBCG

Dodajte komentar

Za mjesto glavnog ekonomiste Centralne banke (CBCG) najozbiljniji kandidati su zaposleni iz te institucije Marijana Mitrović-Mijatović i Zorica Kalezić, saznaju “Vijesti”.

Mijatović trenutno pokriva poziciju direktora Sektora za istraživanje i statistiku u vrhovnoj monetarnoj instituciji. Kalezić je savjetnik glavnog ekonomiste CBCG.

Glavni ekonomista Nikola Fabrisa predložen je Skupštini za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet.

Izborom glavnog ekonomiste završiće se rotacije u vrhu menadžmenta u CBCG, koje su počele u decembru prošle godine kada je tadašnji guverner Radoje Žugić, nakon dvije godine, iz CBCG prešao u Vladu Mila Đukanovića, gdje je ministar finansija.

Na Žugićevo mjesto došao je Milojica Dakić koji je do tada bio viceguvenrner za finansijsku stabilnost i platni promet. Novi guverner će tu funkciju pokrivati dvije godine budući da stiče uslov za penzionisanje 2015. godine. Prema Zakonu o CBCG, mandat guvernera traje šest godina.

Dakića je podržala vladajuća koalicija i SNP, dok su protiv bili Pozitivna i Demokratski front (DF). Pozitivna nije podržala izbor Dakića jer tvrde da ”vrhovna monetarna institucija nije nezavisna u svom radu, već je pod političkim uticajem vladajućih struktura”.

DF je zamjerio guverneru što je bio u Savjetu CBCG u vrijeme kada je ona pokazala da nije nezavisna institucija, a to je “u periodu velikih gubitaka u bankarskom sektoru, pranja novca, odliva novca iz zemlje”.

Ocijenili su da zbog toga mora snositi dio odgovornosti. U parlamentu niko nije doveo u pitanje stručnost Dakića, koji je cijeli radni vijek proveo u monetarnoj oblasti.

Mjesec po izboru guvernera, Centralna banka je krajem februara predložila Skupštini da glavnog ekonomistu Nikolu Fabrisa imenuju za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet. Skupština formalno još nije potvrdila taj izbor iako se očekivalo da se to obavi na prvoj redovnoj sjednici proljećnog zasjedanja, koja je nedavno bila na Cetinju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz političkih krugova, izbor Fabrisa nije po volji manjoj članici vladajuće koalicije SDP-u i njima bliskom predstavniku u CBCG Veliboru Miloševiću, koji je viceguverner za kontrolu bankarskog sektora.

Manjoj članici vlasti SDP-u, između ostalog, navodno smeta to što je Fabris profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i ima i državljanstvo Republike Srbije. Fabris slovi za stručnjaka u domaćim i međunarodnim krugovima.

On rukovodi Sektorom za istraživanja, statistiku i IT u CBCG i odgovoran je za poslove makroekonomske analize, uključujući monetarne, fiskalne, finansijske i platno-bilansne analize privrede Crne Gore.

Zamjenik je guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu. Diplomu Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu stekao je 1994. godine, magistrirao je 1998, a doktorsku disertaciju je odbranio 2002. godine.

Član je odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U njegovoj biografiji piše da je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a pored rada na tom fakultetu, kao gostujući predavač bio je angažovan i na drugim visokoškolskim institucijama: na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Vojnoj akademiji Vojske Jugoslavije…

U menadžmentu Centralne banke su i četiri člana Savjeta Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *