SAD deblokira 500 miliona dolara pomoći Palestincima

Dodajte komentar

Sjedinjene Države deblokirale su 500 miliona dolara pomoći Palestincima, sumu koju je mjesecima bio zamrznuo američki Kongres, objavio je u petak State Department.

Prema riječima portparolke State Departmenta Victorie Nuland, SAD su u budžetu za 2012. predvidjele 295,7 miliona dolara, dok su u budžetu za 2013. predvidjele 200 miliona dolara pomoći.Pomoć predviđena u budžetu  za prošlu godinu sastojala se od 195,7 dolara za ekonomsku i humanitarnu pomoć i razvoj, koju osigurava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), dok je 100 miliona dolara bilo namijenjeno borbi protiv droge.

Drugi dio pomoći u iznosu od 200 miliona dolara, planiran u sklopu budžeta za 2013., odnosi se na direktnu pomoć budžetu Palestinske samouprave.

Obamina administracija zatražila je krajem februara od Kongresa dodatnu pomoć od 200 miliona dolara za projekte USAID-a u Palestini.

Objava o američkoj deblokadi pomoći dolazi nakon što je prethodnih dana američki predsjednik Barack Obama boravio na Bliskom istoku i posjetio Izrael, Palestinska područja i Jordan, prenosi seebiz.eu.

Palestinski premijer Salam Fajad u utorak je izjavio kako je zadovoljan nakon sastanka s finansijerima u Bruxellesu uz pomoć kojih će Palestinska samouprava moći da dobije potrebna sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dolara za 2013. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *