Bjelorusija uvodi nove novčanice?

Dodajte komentar

U Bjelorusiji mogu da se pojave nove novčanice. Nacionalna banka republike je izjavila o mogućoj denominaciji valute, pišu svjetski mediji. Koliko će se nula brisati sa novčanica rubalja, Centralna banka ne precizira. Međutim, striktno je iznijet glavni uslov za emisiju novih novčanica – usporavanje tempa godišnje inflacije za 12 odsto.

To je republika milionera. Usljed ekonomskih potresa u Belorusiji proteklih godina imovina većine građana bila je sa 9 i više nula, prenosi Glas Rusije.

Stvar je u inflaciji, koja je 2011. godine iznosila 108 odsto. Dakle, za godinu dana se vrijednost novca je pala dvostruko. Uzimajući u obzir da je i ranije rast potrošačkih cijena bio nepovoljan, novac se faktički obescijenio. Obračuni u gotovom su postali veoma nepoželjni, prenosi b92.net.

U Bjelorusiji u godine nezavisnosti denominacija “zečića” se sprovodila dva puta – 1994. i 2000. godine. Prvi put je sa novčanica nestala jedna nula, drugi put su nestale tri nule. Koliko nula će bjeloruske rublje izgubiti danas, niko ne može da prognozira. Šta više, većina eksperata smatra da republika neće skoro moći da mijenja novčanice, ističe direktor Centra sistemske analize i strateških istraživanja Nacionalne akademije nauka Belorusije Sergej Dedkov.

Ekonomija prvo mora da bude izbalansirana. Inflacija ne smije da bude veća od 5 odsto, kaže on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *