Njemačka: Privatno osiguranje – stabilna primanja

Dodajte komentar

Razlike u visini penzija na istoku i zapadu Njemačke i dalje su veoma velike. Razlog za velike razlike leži u posebnom obračunu, koji bi zapravo trebalo da ujednači izdvajanja za penzionere u istočnom i zapadnom dijelu države.

Oni koji se oslanjaju na prihode koje garantuje država – prepušteni su sami sebi. To je jedan u nizu zaključaka sveobuhvatnog istraživanja o penzionerskim primanjima u Njemačkoj.

Čak i oni koji su na doprinose izdvajali više moraju da računaju na nešto skromniji život. Razloga za brigu nemaju jedino oni koji su se osigurali privatno.

Mnogi zaposleni opterećeni su izdvajanjima za doprinose kod privatnih osiguravajućih društava.

Ali samo 40 odsto njih odlučilo se na dodatno privatno penziono osiguranje. Znači, princip koji se od 2008. primjenjuje nije uspio da garantuje siguran i ravnomjeran rast penzija u zemlji.

Sve dok su oni koji se osigurali privatno u manjini, ravnopravnost i ujednačenost penzija ne može se očekivati, pa će i dalje biti velikih razlika u penzionerskim primanjima na zapadu i istoku Njemačke – navode ekonomski analitičari.

Krizom su pogođeni svi, pa tako i penzioneri, čak i oni koji žive na zapadu zemlje. To ih ljuti, mada logičnog objašnjenja za skroman rast penzija ima.

U izbornoj godini objavljen je izvještaj o primanjima penzionera u Njemačkoj. Kada oko 16 miliona penzionera na zapadu zemlju ovog ljeta dobije izvještaj o svojim primanjima, tek dva mjeseca uoči izbora na jesen, shvatiće da ih u ovoj godini očekuje povećanje penzije od svega 0,25 odsto – za one na istoku Njemačke 3,29 odsto.

Nakon teške recesije 2009. godine, koja je dovela do manjih primanja mnogih građana, penzioneri na zapadu Njemačke morali su da se suoče sa dodatnim smanjenjem penzija za 3,81 odsto /zajedno sa projekcijom inflacije/.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *