Credit Suisse povećala šefovu platu za trećinu, dobit pala

Dodajte komentar

Credit Suisse je u prošloj godini  povećala platu izvršnog direktora za trećinu na 7,8 miliona švajcarskih franaka, uprkos padu neto dobiti i ograničavanju menadžerskih bonusa, piše Financial Times.

Brady Dougan je dobio povišicu iako  EU namjerava ograničiti bonuse bankarima,  a Švajcarci su početkom mjeseca na referendumu odobrili rezanje menadžerskih plata. Banka je jedna od rijetkih u svijetu koja je značajno povećala ukupne bonuse zaposlenicima – gotovo 15 posto na 3,4  milijarde franaka.

Neto dobit banke je u prošloj godini pala za četvrtinu na 1,35 milijardi franaka, dok je konkurentski UBS ostvario neto gubitak od 2,5 milijardi franaka.

Najbolje plaćeni član uprave Credit Suissea je Robert Shafir, koji trenutno vodi odjeljenja privatnog bankarstva i upravljanja imovinom. Prošle je godine zaradio 10,59 miliona franaka, u usporedbi s 8,5 miliona u 2011.

Banka je predložila isplatu dividende za prošlu godinu u iznosu od 10 centima u gotovini i 65 centima u dionicama. Prošle su godine dioničarima ostavili da biraju žele li 75 centima u novcima ili dionicama, kako bi pomogli kompaniji prikupiti novac.

Dougandova plata je niža od 8,9 miliona franaka koliko dobija Sergio Ermotti, izvršni direktor najvećeg domaćeg konkurenta UBS-a, piše Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *