Česi dostavili 30 miliona težu ponudu od Kineza za drugi blok TE Pljevlja

Dodajte komentar

Češka kompanija “Škoda praha”, koja je u utorak dostavila ponudu Elektroprivredi Crne Gore za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, procijenila je da bi taj projekat koštao 307 miliona eura, saznaju Dnevne novine.

Ponuda je u skladu sa idejnim projektom i studijom opravdanosti, urađenoj za potrebe Elektroprivrede. 

Kada se uporedi vrijednost projekta koju je ponudila “Škoda praha”, ona je skuplja za oko 32 miliona eura nego ona koju je dostavila kineska kompanija “China Power HUBEI”.

Kineska firma HUBEI, koja je dio grupacije “China Power” u februaru dostavila ponudu vrijednu 275 miliona eura.

Državi bi odgovaralo da cijena projekta bude niža. Razlika u ponudi kineske i češke firme veća je od nominalne vrijednosti Rudnika uglja. Nominalna vrijednost Rudnika iznosi oko 20 miliona eura. Iza kineske ponude stala je najveća svjetska banka kineska ICBC, kojoj nije lako reći “ne”, ali i Česi imaju svoj adut, jer bi njihov projekat bio finansiran preko Češke eksportne banke, koja već ima solidno iskustvo u Crnoj Gori.

Za sada je poznato da Kinezi neće tražiti državne garancije kao obezbjeđenje, što je opcija koju Vlada želi da čuje. Vladu bi trebalo da raduje što obje kompanije imaju iskustvo u sličnim projektima. Razlika od 30 miliona eura možda bude i presudna jer taj novac bi mogao da bude iskorišćen za, na primjer, toplifikaciju Pljevalja ili ulaganja u proširenje Rudnika uglja. Kinezi su ponudili i kraći rok gradnje, tako je maksimalan period za završetak posla između 24 i 30 mjeseci, dok informacije do kojih su došle Dnevne novine govore da je taj period kod “Škoda prahe” tri godine.

Ono u čemu su Česi povoljniji jeste energetska efikasnost. Česi su u ponudi naveli da bi iskorišćenost bila 39,7 odsto, dok su Kinezi ponudili nešto više od 38 procenata. Kinezi su efikasnost postrojenja projektovali da se istovremeno zadovolje dugoročne potrebe Pljevalja za grijanjem (i nakon proširenja toplovodne mreže). Vlada očekuje, kako su nedavno kazali, ponude slovačke kompanije IEG i poljske kompanije rAfaCo.

Glavni uslov da bi posao bio realizovan je spajanje EPCG i Rudnika uglja Pljevlja.

Gotovo svi rudnici uglja u regionu posluju u sastavu termoelektrana ili kao dio mješovite korporacije, a radi se o kapacitetima sličnog obima kao TE Pljevlja i RUP.

Šta će biti presudno za dobijanje posla presudiće Vlada, od koje se očekuje da definiše sve kriterijume.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *