Španac podigao pola miliona eura kredita kako bi srušio kapitalizam

Dodajte komentar

Enrik Duran je španski antikapitalistički aktivista koji je 2008.godine uzeo zajam od 492.000 eura iz čak 39 različitih banaka bez namjere da ih ikada otplati. Novac je uložio u nekoliko antikapitalističkih zadruga, a ostatak potrošio na “Crisi”, besplatne novine u kojima je precizirao ono šta i kako je učinio, te pozvao i druge da učine isto.

Demonstracija “robinhudstva” preko noći ga je pretvorila u junaka, ali je na kraju ipak proveo dva mjeseca u zatvoru 2011. godine, a početkom ovog mjeseca je pušten na uslovnu slobodu. Sada čeka novo suđenje. Trenutno ga progoni čak 14 finansijskih institucija, a prijeti mu kazna zatvora u trajanju i do osam godina.

Sa Duranom intervju je objavio magazin “Vice” u kome on kaže da je na ovu ideju došao čitajući o energetskoj krizi, prenosi Index.hr. „Tada sam shvatio da, ne samo da je taj sistem nepoželjan, nego da se više ne smije nastaviti.“

On je u antiglobalističkom pokretu od 2000.godine, a kako kaže ono što njima nije bilo jasno da će se globalni sistem koji formiraju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka sam urušiti. „Mislili smo da mi moramo učiniti nešto kako bi se sistem raspao, nismo shvatili da će se raspasti sam od sebe,” kaže Duran, prenosi bizlife.rs.

Njegova „akcija sa bankama“ trajala je tri godine i kako kaže naučio je kako funkcioniše bankarski sistem, našao rupe u zakonu i naučio ga koristiti.

„Isprva bih uspio dobiti samo jedan kredit od tri zahtjeva. Posle bi mi, od 10 zahtjeva, odobrili 9 kredita. Stvar je u tome da je Banka Španije dijelila informacije o kreditima drugim bankama, ali samo ako je iznos bio veći od 6000 eura. Tako da sam ja potraživao kredite dve godine, ali uvek sam tražio iznos koji je manji od toga. Stoga Banka Španije nije više imala kontrolu nad mojim postupcima.“

On kaže da je novac stalno ulagao i da nikad nije imao više od 50.000 eura odjednom.

Duran kaže da ovo što je on uradio, mnogi su već uradili, ali sasvim slučajno. „Neplaćanje kredita je i dovelo do krize. Ne toliko mali krediti i privatne hipoteke, koliko velike kompanije koje su podigle kredite i izgradile ogromne zgrade i na kraju nisu otplatile dug, a završile su bankrotom. Šansa da se ovaj plan proširi globalno, vjerovatno nije moguća. Ali, važno je širiti ideju o malim promjenama i odlukama kojima možete svijet učiniti boljim mjestom za život,” rekao je Duran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *