“Fredi Mek” tuži velike banke zbog namještanja Libora

Dodajte komentar

Američki državni gigant iz oblasti hipotekarnog osiguranja Freddie Mac tužio je desetak najvećih svjetskih banaka zbog gubitaka koje je pretrpio uslijed manipulisanja međubankarskom kamatnom stopom Libor.

Freddie Mac je podnio tužbe protiv američkih kreditora Bank of America, JP Morgan Chase i Citigroup, kao i inostranih banaka među kojima su Barclays, HSBC, UBS, Credit Suisse i Deutsche Bank, prenijela je agencija Frans pres.

Među tuženima je i Britanska bankarska asocijacija, koja objavljuje Libor. Freddie Mac, kog je tokom finansijske krize iz 2008. preuzela američka vlada u cilju sprečavanja njegovog kolapsa, navodi da je pretrpio gubitke kao rezultat nepravedno niskog Libora izraženog u dolarima u periodu od 2007. do 2010.

Određeni broj banaka izveden je pred sud nakon izbijanja skandala oko Libora u junu prošle godine, kada je britanski Barclays kažnjen sa 439 miliona dolara od strane američkih i britanskih regulatora zbog pokušaja manipulisanja Liborom i Euriborom u periodu od 2005. do 2009. Kazne su, zbog učešća u istom skandalu platile i švajcarska banka UBS i britanska Royal Bank of Scotland, piše Glas Javnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *