Šojble: Kiparske banke neće moći bez pomoći

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je danas Kipar da banke na tom ostrvu možda nikada neće biti u stanju da nastave sa radom ukoliko odbiju uslove finansijske pomoći.

„Evropska centralna banka iznijela je jasan stav da bez reformi program za pomoć Kipru ne može dalje. Trebao bi da to neko objasni Kipranima i mislim da postoji opasnost da njihove banke više neće biti u stanju da ponovo prorade. Dvije velike banke na Kipru su nesolventne ukoliko ne dobiju vanredne fondove od Evropske centralne banke“, naglasio je Šojble.

Šojble je izrazio žaljenje zbog rezultata glasanja u kiparskom parlamentu. Skupština je odbacila dogovor o međunarodnom paketu finansijske pomoći, kojim je predviđeno jednokratno uvođenje poreza na depozite u bankama.

Ovaj kontroverzni porez uslov je koji Kipar mora da ispuni da bi primio finansijsku pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ od deset milijardi eura s ciljem spašavanja svojih banaka.

U toku su pregovori radi pronalaženja alternativnog plana.

Lideri političkih stranaka na Kipru sastaće se tokom dana nakon što je parlament odbacio kontroverzne poreze, predložene kao dio paketa finansijske pomoći vrijednog deset milijardi eura.

Britanski Bi-Bi-Si navodi da ni jedan poslanik kiparskog parlamenta nije glasao za kontroverzni dogovor, čime je Briselu poslata jasna poruka da se ubrzano mora izraditi nova strategija, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *