Kako možete zaraditi novac online

Dodajte komentar

Pokretanje online izvora prihoda može biti zanimljiv radi više razloga, no jedan je osnovni a to je euro više u svom novčaniku. Kao i svaki drugi posao početak može biti naporan i potrajati.

Kada se postigne neki uspjeh (naravno kroz novčani rezultat), taj posao može biti poprilična dopuna postojećoj plati, ili možda čak kao nova potpuna karijera. Na vama je izbor.

Stoga dobro razmotrite što vam predlažemo kroz sljedećih šest predloga koje možete pokrenuti na internetu:

Virtuelni asistent

Možete raditi od kuće za jednu ili više malih firmi koji žele taj posao outsourc-ovati. U većini firmi je već od ranije poznato da se putem student servisa zapošljavaju mlade snage za jednostavnije poslove. Kako je sve više kompanija koje žele banalniji posao digitalnog porijekla ukloniti od svojih, na plati zaposlenih koji su ionako zatrpani, ovdje možete uskočiti. To čak može značiti da obradite određene excel tabele ili pripremite adrese primalaca za ispis kuverti, do toga da se javljate na telefon, odgovarate na elektronsku poštu, održavate baze (ne kao db profesionalac, već kod ažuriranja podataka) i ugovarate sastanke.

Jedan savjet kod apliciranja za takve poslove; ne zaboravite napomenuti da imate iskustva u kancelarijskom poslovanju.

Istraživač/analitičar

Kako se manualniji i suvoparniji poslovi koji uzimaju previše vremena mogu eksternalizovati, tako se mogu i zadaci koji iziskuju da se online pretragom ili možda čak telefonskom pretragom dobijaju informacije o pojedinoj informaciji. Na primjer kompanije mogu zatražiti da pronađete za njih potencijalno tržište, te da provjerite koje su cijene pojedinih roba ili usluga na drugim tržištima. Tu je definitivna prednost strani jezik.

Takođe možete biti i traženi da provjerite cijene proizvoda drugih konkurenata na njihovom tržištu, te da to prezentujete u excelu ili grafu.

Profesionalni blogger

Imate li edukaciju ili iskustvo koje vas postavlja kao potencijalni autoritet u pojedinom polju? Mogli biste jednostavno upregnuti dosadašnje znanje, edukaciju i stručne kompetencije kako bi se postavili kao profesionalni blogger.

Pišući zanimljive članke možete zaraditi i da pišete za već etablirane portale koji su zainteresovani za vaše uratke. No ako ste odvažniji mogli bi ste pokrenuti svoj blog. No gradeći novi blog trebaćete uložiti više vremena kako bi se eventualno unovčili, no tada je i mogućnost zarade veća.

Savjet: kako bi stvorili svoje ime u pojedinom polju, počnite predavati na povezanim konferencijama i događajima.

Broker domenima

Kupovanje domena može biti zanimljiva stvar ukoliko imate talenta za prepoznavanje popularnih riječi za nazive domena. Priča je jednostavna, a to znači da kupujete domene iznosa oko 5€ koje će tek postati popularne i tražene. Kako bi povećali profit, možete dodavati vrijednost na domene koje kupujete.

Koristite SEO za povećavanje popularnosti na pretragama, povećavajte bazu pretplatnika i mjesečnu zaradu. Kada se pojavi kupac domena, dodata vrijednost će se odraziti na konačnoj otkupnoj cijeni domena. To se naravno odnosi na svjetsko tržište gdje su u igri veliki igrači.

Konsultant za socijalne mreže

Sve više i više klijenata dolazi do informacija o proizvodima putem socijalnih mreža, no većina kompanija nemaju znanja niti mogućnosti da bi se efektivno bavili time. Po istraživanjima, kompanije koje su prisutne kroz socijalne mreže uspješnije prolaze kod klijenata od 20% do 40%  nego one koje se nisu tome posvetile.

Kao konsultant za socijalne mreže, možete pomoći firmama da razviju svoj brand. To uključuje postavljanje objava, povećavanje pratioca profila, monitoring što se komentariše o tom brand-u i savjetovanje te odgovaranje na upite klijenata / korisnika.

E-trgovac

Nešto što je od samog početka interneta konstantno raslo, a to je internet prodaja. Mogli biste pokrenuti svoj online webshop ili iskoristili postojeće platforme na primjer Ebay, Amazon i sl. kako bi prodavali svoje proizvode. No, što je tajna uspješnog online dućana? Budite drugačiji nego vaša konkurencija, pronađite svoju nišu i posvetite joj se.

Kako bi bili i malo uspješni u tom poslu morate imati osnovno poznavanje marketinga što je nužno za online prodavca.

 volim-novac.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *