Avio kompanije u svijetu podigle prognoze dobiti za ovu godinu

Dodajte komentar

Acio kompanije u svijetu podigle su prognoze dobiti za ovu godinu, što svjedoči o sve većem povjerenju u globalnu ekonomiju i o finansijskim rezultatima kompanija u avio prevozu, objavilo je u srijedu Međunarodno udruženje avio prijevoznika (IATA).

Udruženje koje predstavlja oko 80 posto globalnih avio prevoznika u ovoj godini sada očekuje neto dobit te industrije u visini 10,6 milijardi dolara, što je osjetno više u poređenju s ostvarenih 7,6 milijardi dolara u 2012.

Osjetno je više i u poređenju s ranije procijenjenom neto dobiti za 2013. od 8,4 milijarde dolara. “Uslijed poboljšanog optimizma u pogledu prognoza za globalnu ekonomiju, potražnja putnika snažnija je, dok tržišta teretnog prevoza ponovo počinju bilježiti rast”, kazao je Tony Tyler, glavni direktor i izvršni direktor IATA-e.

IATA ipak upozorava da eurozoni prijeti eventualna nova kriza zbog aktuelnog stanja na Kipru, pri čemu napominju da se njihove prognoze temelje na pretpostavci da će situacija u eurozoni ostati stabilna. Istakli su ujedno podatak o jačanju dionica avio kompanija od početka godine u visini sedam posto, uprkos 5-postotnom povećanju cijena goriva za avione.

Rastući prihodi i bolje marže podstiču rast dobiti, napominju u IATA-i. Podigli su i prognozu o prihodima za ovu godinu, na 671 milijardu dolara, s ranije prognoziranih 659 milijardi. Putnički promet ove bi godine trebao porasti za 5,4 posto, u odnosu na prvobitno procijenjenih 4,5 posto. Očekuje se takođe da će teretni prijevoz, inače važan pokazatelj svjetske trgovine, porasti za 2,7 posto, nasuprot prvobitno očekivanom rastu za 1,4 posto, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *