Za 10 godina iz Srbije “pobjeglo” 51 mlrd. eura

Srbija se nalazi na 16. mjestu liste zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima, objavio je Global fajnenšel integriti iz Vašingtona, koji navodi da se u periodu od 2001. do 2010. godine godišnje prosječno izvlačilo 5,144 milijarde dolara.

Ekonomista Dragovan Milićević navodi da je za 10 godina, koliko je GFI pratio novčana kretanja, iz Srbije iznijeto preko 51 milijarde dolara.

On kaže i da “GFI u svojim izvještajima prati samo tokove novca preko bankovnih računa, a ne vrši procjenu koliko je para iz neke zemlje iznijeto u gotovini, tako da je ukupna suma iznijetih sredstava daleko viša“.

Milićević navodi da se ne radi samo o novcu zarađenom klasičnim kriminalom, već i kroz korupciju i utaju poreza.

On objašnjava da su podaci dobijeni obračunavanjem manje fakturisanog od stvarnog izvoza, ali i skupljeg uvoza preko „naduvanih faktura“.

– Srbija je u vrhu zemalja jer se preko pet odsto BDP-a odlije u inostranstvo kroz nelegalne finansijske tokove. Srbija je zemlja u kojoj je prosek odliva novca kroz pomenute transakcije preko pet milijardi dolara godišnje. Ne treba posebno isticati da je to polovina godišnjeg budžeta, da je gotovo stoprocentno godišnje eksterno zaduživanje i slično – navodi Milićević.

Na prvom mjestu, od ukupno 143 zemlje, nalazi se Kina sa prosečno iznijetih 274,170 milijardi dolara godišnje. Po visini nelegalno iznijetih sredstava ispred Srbije nalaze se zemlje poput Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Nigerije ili Meksika, dok su daleko bolje rangirane Hrvatska (39), Mađarska (42), Crna Gora (50), Bosna (57) i Makedonija (76). Slovenije nema na listi, piše list Danas.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.