Štednju do 100.000 eura u Sloveniji čuva država

Dodajte komentar

Štediše u Sloveniji ne treba da strahuju za svoje depozite u bankama, izjavio je predsjednik udruženja slovenačkih poslovnih banaka France Arhar koji je nakon osamostaljenja Slovenije dva mandata proveo na mjestu guvernera centralne banke.

Odbijajući bilo kakva poređenja sa Kiprom koji je, u zamjenu za program finansijske pomoći “trojke”, pristao na oporezivanje bankarskih depozita, Arhar je smirio slovenačke štediše, rekavši da slovenački finansijski sistem nije ugrožen i da su njihovi depoziti sigurni.

Za razliku od Kipra, čije banke imaju ukupni bilans osam puta veći od nacionalnog BDP-a jer je Kipar imao reputaciju poreske oaze, u Sloveniji je ukupna svota bilansa svih banaka samo 30-ak posto veća od slovenačkog BDP-a, rekao je Arhar.

Uz to, on dodaje da je Slovenija već donela mere za jačanje stabilnosti finansijskog sistema i planove za sanaciju banaka, pa joj program finansijske pomoći, kako se ocjenjuje, neće biti potreban.

Slovenija je sposobna da stabilizuju banke i izbjegnu situaciju da mora poput Kipra da prihvati uslove kako bi dobila finansijsku pomoć, rekao je ugledni slovenački bankar koji je nedavno pomagao i u postizanju dogovora s Hrvatskom oko Ljubljanske banke.

Uz to, Arhar ističe da su u Sloveniji vodeće banke u većinskom vlasništvu države koja im je spremna pomoći. Osim toga, u Sloveniji zaduženost stanovništva nije velika, a javni dug još uvijek je u okviru kriterijuma koje predviđa Fiskalni pakt, prenosi Business.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *