HSBC opet optužen za pranje novca

Dodajte komentar

Bankarski div HSBC, koji je prošle godien platio kaznu američkim regulatorima zbog pranja novca, susreo se s optužbama za nelegalne aktivnosti u Argentini, javlja BBC.

Iz Argentine tvrde da je banka koristila “lažne potvrde” koje su joj omogućile pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza, te da je na taj način oprala 392 miliona pezosa (77 miliona dolara). Poreska uprava te države podnijela je prijavu protiv HSBC-a.

Iz banke su rekli da će „sarađivati s istražiteljima“, te da ih optužbe „jako zabrinjavaju“.

“Surađivat ćemo s vlastima kako bi detaljno analizirali i primjereno riješili situaciju“, rekla je glasnogovornica banke.

HSBC je prošle godine američkim vlastima platila 1,9 milijardi dolara u nagodbi zbog pranja novca, što je najveća plaćena kazna za takav prekršaj.

“U dosadašnjem dijelu istrage otkrivene su nelegalne aktivnosti vrijedne 392 miliona pezosa, ostvarene izbjegavanjem plaćanja poreza i pranjem novca”, kaže Ricardo Echegaray, šef argentinske poreske uprave.

Dodao je da je banka pomogla klijentima da izbjegnu plaćanje poreza u visini dodatnih 224 miliona pezosa. “Nadamo se da ćemo povratiti izgubljeni novac i da će im sud odrediti primjerenu kaznu”, rekao je on, prenosi Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *