Danas sjednica Odbora za ekonomiju: U žiži ponuda CEAC-a za KAP

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas bi trebalo da se izjasni o predlogu zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u Kombinatu aluminijuma, odnosno o ponudi ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti.

Odbor se na sjednici 28. februara ni nakon četvorosatne rasprave nije izjasnio o Vladinom predlogu zaključaka, a predstavnici izvršne vlasti ponovili su da preferiraju ponudu ruskog partnera, dok je Socijaldemokratska partija saopštila da je neće podržati. Članovi Odbora su tada odložili izjašnjavanje o predlogu zaključaka, ali je odlučeno da se to organizuje prije zasijedanja parlamenta.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), kojom upravlja En plus grupa, ponudila je Vladi Crne Gore da odmah i besplatno na nju prenesu 29,3 odsto akcija koje imaju u fabrici.

Od 120 miliona eura, koliko KAP duguje VTB, EN plus grupi i CEAC-u, potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona eura duga otpisuju odmah ukoliko KAP pomenuti iznos od 40 miliona uplati odmah.

Ukoliko se KAP odluči za opciju da sredstva uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i EN plus grupa će 80 miliona eura koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan euro prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate iznosa od 40 miliona, prenosi Pobjeda.

Preostale dvije opcije za rješavanje situacije u KAP-u su stečaj i ponuda vlasnika Željezare, turske Tosjali grupe, što je za Vladu manje prihvatljivo u odnosu na ponudu En plus grupe.

Iz SDP-a su protiv ponude ruskog vlasnika, jer će njome građani, kako smatraju, platiti Rusima dodatnih 51 milion eura. U toj partiji preferiraju uvođenje programiranog stečaja u KAP, uz organizaciju proizvodnju.

Odbor će sjutra nastaviti raspravu i o realizaciji skupštinskih zaključaka u vezi smanjivanja zarada predstavnicima regulatornih agencija, jer je na prethodnoj sjednici zahtijevano prisustvo ministra finansija Radoja Žugića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *