Američki profit ostaje u inostranstvu

List „Wall Street Journal“ je objavio izvještaj u kojem se navodi da kompanije iz Sjedinjenih Država ostvaruju rekordnu zaradu, ali da novac ostaje u inostranstvu – u raznim državama u kojima je porez mali.

List, na osnovu analize poslovanja 60 američkih kompanija, navodi da su one prošle godine deponovale u inostranstvu 166 milijardi dolara, zaklonivši više od 40 odsto svoje godišnje zarade od američkog poreza.

Takva praksa je zakonita prema američkim propisima, prema kojim se profit ostvaren u inostranstvu ne oporezuje, ako se novac ne vraća u zemlju. „Vor strit džornal“ piše da bi savezni porez dostigao 98 milijardi dolara u slučaju da je samo 19 od tih 60 kompanija vratilo zaradu ostvarenu u inostranstvu u zemlju.

A to je, kako se ističe, više od 85 milijardi automatskog smanjenja državnih troškova koje je stupilo na snagu prošlog mjeseca, kada Bijela kuća i Kongres nisu mogli da se dogovore o alternativnom planu za smanjenje budžetskog deficita. Agencije

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *