UniCredit zaključio posljednji kvartal 2012 s gubitkom, godišnji rezultat pozitivan

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit objavila je u petak da je posljednje prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto gubitkom zbog osjetno povećanih rezervacija za nenaplative kredite kojima se nastoji oduprijeti izazovnom privrednom okruženju.

UniCredit je u četvrtom tromjesečju 2012. poslovao s neto gubitkom od 553 miliona eura. U istom tromjesečju godine ranije poslovali su s neto dobiti od 114 miliona eura.

Rezervacije za nenaplative kredite uvećane su u posljednja tri mjeseca prošle godine na 4,6 milijardi eura, s 1,78 milijardi eura u prethodna tri mjeseca.

Tim su potezom bolje pokrili rizike ponajprije u segmentu hipotekarnih kredita domaćinstvima i kredita malim preduzećima, kao i u segmentu korporativnog i investicijskog bankarstva u matičnoj Italiji.

U cijeloj prošloj godini banka je ostvarila neto dobit od 865 miliona eura, nakon 9,2 milijarde eura gubitka u 2011. Rezervacije za loše kredite iznosile su 9,6 milijardi eura.

Za 2012. najavili su isplatu dividende u iznosu od devet eurocenti po dionici.

“UniCredit je danas bolje pozicioniran nego prije godinu dana kada su u pitanju aktiva, kapital i likvidnost. Spremni smo za izazove koji nas očekuju u 2013.”, kazao je u saopštenju izvršni direktor Federico Ghizzoni, prenosi Seebiz.

U prognozi za 2013. banka je najavila izmjenu finansijskih ciljeva zbog “izazovnog” ekonomskog okruženja. Očekuju niže prihode od kamata zbog nastavljene slabe potražnje za kreditima i troškova finansiranja na međubankovnom tržištu, te očekivanih niskih nivoa kamata u cijeloj godini.

Rezervacije za nenaplative kredite trebale bi u ovoj godini biti niže nego u 2012., zahvaljujući konzervativnom pojačanom pokriću u prošlogodišnjem četvrtom tromjesečju.

Banka se takođe sprema preusmjeriti fokus poslovanja u regiji srednje i istočne Evrope kroz nastavljenu prodaju ogranaka u Kazahstanu, “racionalizaciju prisutnosti na Baltiku”, spajanje banaka u Češkoj i Slovačkoj i podružnica u Ukrajini, te razvoj snažnog poslovanja s potrošačkim finansiranjem u Rusiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *