NLB prodala 3% Triglava, kupci hrvatski penzioni fondovi ili Croatia osiguranje?

Dodajte komentar

Nova ljubljanska banka prodala je svoj 3-postoni udjel u Triglavu i to za 12 miliona eura.

To je bilo i više od polovine ukupnog prometa Ljubljanske borze koji je iznosio 22 miliona eura. Kupac službeno još nije poznat.

Kupac bi mogao biti neki od hrvatskih penzionih fondova ili neka od banaka. No, špekuliše se kako bi iza kupca moglo stajati Croatia osiguranje iako to poznavaoci drže malo vjerovatno, piše Seebiz.

Matej Šimenc, analitičar iz Alte smatra da su kupci institucionalni investitori. Po njegovu mišljenju iza kupovine ne toji neko od budućih preuzimaoca jer bi s obzirom na prošla iskustva s državom bilo teško za očekivati pridobijanje većih udjela.

Iako je NLB prodala tripostotni udjel, kupac je pridobio osam ili čak 20-postotni udjel glasačkih prava. Ti su procenti zavisni o tome što je podloga za njihov izračun. Računaju li se, naime, od osnove u koju u odbijeni zamrznuti udjeli državnih suvlasnika Triglava ili od kombinacije onih glasova koji su bili prisutni na posljednjoj skupštini Zavarovalnice Triglava u februaru. U ovom drugom slučaju bi tri postotni udio mogao nositi gotovo 20 posto glasačkih prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *