Japan se “muči” da podigne inflaciju

Dodajte komentar

Japanski parlament odobrio je u petak predlog vlade da se za guvernera centralne banke imenuje Haruhiko Kuroda, za kojeg se očekuje da će pojačati monetarne podsticaje za rast treće po veličini svjetske ekonomije, prenose svjetski mediji.

Gornji dom japanskog parlamenta odobrio je vladin predlog danas a donji dom učinio je to još juče, prenosi BBC. Kuroda je rekao da će učiniti sve što je potrebno kako bi podigao inflaciju na dva posto.

Japan se već 20 godina povremeno bori s padom potrošačkih cijena, koji po tumačenju analitičara šteti ekonomiji jer odvraća preduzeća i potrošače od ulaganja i potrošnje i otežava otplatu dugova. Gornji dom parlamenta takođe je odobrio imenovanje Kikuoa Iwate i Hiroshija Nakasoa za viceguvernere. Kuroda je u međuvremenu podnio ostavku na dužnost predsjednika Azijske razvojne banke (ADB).

Svu trojicu predložio je novi premijer Shinzo Abe, koji je osvojio mandat obećanjem da će izvući japansku privredu iz dugotrajne krize. Kuroda je često kritikovao politiku centralne banke i pobornik je Abeovog plana ublažavanja monetarne politike i povećanja državne potrošnje.

“To je zapravo eksperiment”, rekao je za BBC Masayuki Kichikawa iz Bank of America-Merrill Lyncha. ‘Vrijedi pokušati’, dodao je on, prenosi Bankamagazin.

Kuroda i Iwata kazali su da podupiru kupovinu državnih obveznica s dužim rokom dospijeća kako bi centralna banka ostvarila ciljanu stopu inflacije od dva posto. Trojica imenovanih zvaničnika preuzeće kontrolu nad centralnom bankom nakon što guverner na odlasku Masaaki Shirakawa službeno odstupi s dužnosti 19. marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *