Dolar oslabio, novo jačanje eura u najavi

Dodajte komentar

Iako je zaključak nedavno održanog samita G20 bio da nema valutnih ratova između dvije vodeće valute po zastupljenosti u svjetskoj trgovini – američkom dolaru i euru, oscilacije u kursnim razlikama tokom ove radne sedmice uslovili su političko-ekonomski uticaji na valutno tržište. Tokom ove sedmice u fokusu su bili najnoviji podaci o stanju u ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država, piše Pobjeda.

Na kraju radne sedmice jedinstvena evropska valuta ostvarila je rast u odnosu na dolar, nakon što je izgubljen optimizam da američka ekonomija izlazi iz krize neposredno nakon objave podataka o industrijskoj proizvodnji koji su bili znatno niži od očekivanih.

Ovo je predstavljalo povoljan period za rast eura koji je u odnosu na američku valutu ojačao 0,7 odsto i dostigao vrijednost od 1,3094 dolara. Euo je ovim pomjeren i sa najnižeg nivoa u posljednja tri mjeseca od 1,2911 dolara, na kojem je bio u četvrtak. U međuvremenu, dolar je oslabio i prema japanskoj valuti za 0,14 odsto, na 95,95 jena.

Industrijska proizvodnja

Indikatori objavljeni u februaru u SAD su prethodnih sedmica izazvali velike nade u oporavak najmoćnije svjetske privrede, ali su na kraju ove sedmice suprotan efekat izazvali podaci o industrijskim aktivnostima, ukazujući da je situacija mnogo lošija i da će prevazilaženje posljedica krize trajati znatno duže.

Rast britanske funte

Investitori na valutnom tržištu su ovakav trend iskoristili za prodaju dolara i ostvarili profit zahvaljujući rastu koji je ova valuta ostvarila prethodnih dana.

Dolar je na kraju sedmice bio i pod negativnim uticajem jačanja britanske funte nakon što je guverner Engleske centralne banke naglasio da je funta previše oslabila kada se tokom sedmice spustila na iznos od 1,4832 dolara, što predstavlja najniži nivo u odnosu na američku valutu još od juna 2010. godine. Na kraju sedmice funta je u odnosu na dolar ojačala za 0,5 posto, na 1,5154 dolara.

Dalji rast eura

Prema sadašnjim procjenama vjerovatnoća da bi se lideri zemalja članica Evropske unije mogli dogovoriti oko manje striktnog insistiranja na budžetskim procedurama u cilju davanja podstreka vidno usporenom ekonomskom razvoju svih sedamnaest članica eurozone moglo bi dodatno uticati na budući rast eura u odnosu na dolar.

Drugi bitan faktor koji bi mogao odrediti kretanja na valutnom tržištu jeste situacija u Italiji u kojoj je potrebno naći rješenje iz aktuelne pat-pozicije, budući da izbori ni jednoj političkoj strukturi nijesu donijeli mogućnost da formira vlast.

Švajcarski franak ostaje na 1,2 eura

Kada je riječ o kretanju kursa švajcarskog franka bitno je naglasiti da je Švajcarska narodna banka u četvrtak je najavila da će i dalje odlučno održavati minimalni kurs od 1,2 franka za euro, budući da bi  jer bi rast švajcarske valute negativno uticao na cjenovnu stabilnost u toj zemlji.

Minimalni kurs koristi se kao sredsto za otklanjanje negativnog uticaja valutnih razlika na privredu. Švajcarci su zdržali i ključnu tromjesečnu kamatnu stopu libor u rasponu od nula do 0,25 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *