Godišnja inflacija 3,3 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u februaru ove godine iznosila je 0,1 odsto, dok je godišnja inflacija bila 3,3 odsto, saopšteno je iz MONSTAT-a.

ajveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena  povrća; goriva i maziva; ostalih prehrambenih proizvoda; mineralne vode i bezalkoholnih pića.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Alkoholna pića i duvan (+0,6 odsto); Prevoz (+0,6 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+0,4 odsto); Zdravlje (+0,3 odsto); Ostali proizvodi i usluge (+0,3 odsto).

Pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (1,2 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,4 odsto).

Cijene u grupama: Pokućstvo i rutinsko  održavanje stana; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje; Hoteli i restorani su ostale  na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u februaru zabilježene su u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+5,6 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+4,3 odsto); Rekreacija i kultura (+3,5 odsto); Odjeća i obuća (+3,4 odsto); Komunikacije (+3,4 odsto); Hoteli i restorani (+1,8 odsto); Alkoholna pića i duvan (+1,6 odsto); Zdravlje (+1,6 odsto); Prevoz (+1,2 odsto), prenosi CdM.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama: Ostali proizvodi i usluge (-4,0 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana  (-2,9 odsto).

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *