Putin zabranio otvaranje filijala stranih banaka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji zabranjuje stranim bankama da otvaraju filijale u Rusiji, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Zakon predviđa da strane finansijske organizacije u Rusiji mogu da rade samo preko svojih kćerki-firmi i predstavništava, prenosi Itar tas.

Vlada objašnjava da je predložila da se uvede takva zabrana zbog nemogućnosti ruskih regulatornih organa da u punom obimu sprovodi nadzor nad filijalama stranih banaka jer način  njihovog funkcionisanja ne potpada pod jurisdikciju Rusije.  Slična specifikacija djelatnosti filijala stranih banaka u uslovima članstva Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) može negativno da se odrazi na konkurentnost ruskih banaka. Zbog tog vlada smatra da je u toj fazi prerano osnivanje filijala stranih banaka u Rusiji.

Zabrana otvaranja filijali stranih banaka je u stvari već na snazi jer nijedna nije registrovana, tako da je potpisivanje zakona samo potvrda postojećeg stanja.  Istovremeno, kćerke-firme stranih banka aktivno posluju na ruskom tržištu. Tako među deset najvećih ruskih kreditnih organizacija spadaju Junikredit banka, koja pripada italijanskoj grupi Unikredit, a aktivna je i Rajfajzen banka, kao ćerka firma istoimene austrijske banke, prenosi Tanjugbiz.

Check Also

Promet na berzi u septembru 873,2 hiljade eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 873,22 hiljade eura i bio je 57,27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.