Žugić: Cilj je da se hitno zaustavi fiskalno pogoršanje

Dodajte komentar

Hitna i neodložna potreba zaustavljanja trenda pogoršanja fiskalnih parametara, u prvom redu budžetskog deficita i, njime generisanim, nivoom javnog dugaje ključni je cilj politike Ministarstva finansija u ovoj godini ocijenio je ministar finansija dr Radoje Žugić u Godišnjaku, koji danas objavljuje ovaj Vladin resor. 

Preduslov za postizanje zacrtanih ciljeva je, kako navodi ministar, nastavak fiskalne konsolidacije, koja prave i pune efekte može dati samo u svojoj izbalansiranosti, odnosno u sprovođenju paralelnih mjera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, prenosi Pobjeda.

“Za ovu godinu, javnu potrošnju, po prvi put, sveli smo na nivo ispod 40 odsto BDP-a. Istovremeno, uprkos potrebi racionalizacije javne potrošnje, nije došlo do umanjenja značaja razvojne komponente, odnosno do smanjenja kapitalnih rashoda. Na ovaj način, dograđujemo temelje za ekonomski rast Crne Gore na srednji rok, ali i stimulišemo privrednu aktivnost tokom godine, što će djelimično kompenzirati negativan efekat smanjenja potrošnje. Takođe će izgrađena infrastruktura kao preduslov razvoja, sa svoje strane, podstaći investicije i ekonomski rast“ ocijenio je Žugić.

Kroz ove mjere i aktivnosti obezbijediće se stabilnost javnih finansija.

“Od istrajnosti i dosljednosti u primjeni mjera tokom godine, koja će biti bogata izazovima, zavisiće održivost javnih finansija, konkurentnost ekonomije i, najzad, standard građana“, naveo je Žugić.

Polazeći od stanja u prethodnoj godini, aktuelnog makroekonomskog i fiskalnog okvira i neizvjesnog okruženja i uz uvažavanje unutrašnjih ranjivosti koje se tiču monetarne i posebno fiskalne politike, za ovu godinu smo, objašnjava on, determinisali ključne pravce aktivnosti na polju snažnog fiskalnog prilagođavanja.

Ministar je podsjetio da je Vlada odlučno krenula u borbu protiv sive ekonomije.

“Cilj je proširenje poreske osnovice i povećanje stepena naplate poreskih dugovanja. Snažna kampanja koja je već pokrenuta samim konstituisanjem Vlade, kao i manji dio mjera koje su implementirane već daju efekte. Podaci o punjenju državne kase tokom januara i februara ohrabruju. Prema preliminarnim podacima, budžetski prihodi u prva dva mjeseca premašili su i plan i ostvarenje. Naime, u ovom periodu je ostvaren rast od 11,1 odsto u odnosu na ostvarenje prihoda u istom periodu prošle godine“, podsjetio je Žugić.

Vlada, ističe Žugić, je sprovela i set nepopularnih, ali neodložnih mjera koje su se odnosile na „zamrzavanje“ penzija, oporezivanje dohotka iznad prosječne zarade višom stopom, racionalizaciju troškova zarada…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *