Španija prikupila 803 miliona eura

Dodajte komentar

Španija je na specijalnoj aukciji obveznica sa dugim rokom dospijeća prikupila 803 miliona eura, što ukazuje na povećano povjerenje investitora. Španski trezor je na današnjoj aukciji prodao 28-godišnje obveznice vrijedne 365 miliona eura, uz prinos od 5,432 odsto, što je pad sa 5,696 odsto sa poslednje slične aukcije od 17. januara, prenosi Frans pres.

Trezor je, takođe, prodao 16-godišnje obveznice vrijedne 134 miliona eura, uz kamatu od 5,224 odsto i 27-godišnje obveznice u vrijednosti od 304 miliona eura, uz prinos od 5,434 odsto. Tražnja je bila dvostruko veća od ponude.

Kamatna stopa na obveznice sa rokom dospijeća od 28 godina značajno je pala u odnosu na poslednju sličnu aukciju, što je pokazatelj pada tenzija u pogledu španskih javnih finansija, saopštila je Banka Španije, prenosi b92.net.

Španija, četvrta najveća ekonomija eurozone, odbacila je prošle godine spekulacije o traženju pomoći od partnera iz eurozone, i njeni troškovi zaduživanja su otada pali sa opasno visokih nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *