Pad zaposlenosti u eurozoni i EU u četvrtom tromjesečju 2012.

Broj zaposlenih građana u 17-članoj eurozoni i 27-članoj Evropskoj uniji blago se smanjio u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je u četvrtak evropski statistički ured.

U četvrtom je tromjesečju 2012. u Evropskoj uniji tako zaposleno bilo 222,6 miliona ljudi, od čega 145,7 miliona u eurozoni, procjenjuje Eurostat, napominjući da je riječ o sezonski prilagođenim podacima.

Time je njihov broj u EU smanjen za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u eurozoni za 0,3 posto. U trećem tromjesečju broj zaposlenih smanjen je za 0,1 posto u eurozoni dok je u EU ostao nepromijenjen. Među zemljama članicama za koje su podaci bili dostupni, najveće povećanje zaposlenosti u četvrtom tromjesečju u odnosu na treće tromjesečje zabilježile su Latvija, za 0,8 posto, Luksemburg, za 0,6 posto, Poljska, za 0,4 posto, i Mađarska, za 0,3 posto. Najveći pad zabilježile su Litvanija i Portugal, obje za dva posto, te Bugarska, za 1,5 posto, Španija, za 1,4 posto, i Kipar, za 1,3 posto.

Na godišnjem nivou zaposlenost je u četvrtom tromjesečju smanjena za 0,8 posto u eurozoni, te za 0,4 posto u EU. U trećem tromjesečju pala je za 0,6 odnosno za 0,4 posto. U cijeloj 2012. zaposlenost je smanjena za 0,7 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU, u poređenju s padom za 0,3 posto u obje zone u 2011., objavio je Eurostat.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.