Googleov Android osvojio tablete, Apple gubi korak

Dodajte komentar

Ove će godine Googleov operativni sistem Android pokretati više tableta od Appleova iOS-a, tvrdi renomirana kompanija za istraživanje tržišta IDC. Uspjehu Googlea, koji je najpoznatiji po internet pretraživaču pridonijela je prava navala manjih i jeftinijih tableta koje pokreće Android. Zbog toga se očekuje da će Google ove godine zauzeti 49 posto tržišta, dok će Apple pasti na 46 posto.

Prošle je godine Apple držao više od pola tržišta operativnih sistema za tablete, čak 51 posto, a Google je imao 46 posto. Na dinamičnom tržištu tableta, novi modeli, među kojima Googleov Nexus, Amazonov Kindle i tableti iz Samsunga, u posljednjih godinu-dvije, osvojile su potrošače prije svega zbog znatno niže cijene. Primjera radi, tableti tih kompanija uporedivi s Appleovim iPad minijem, veličine 7 ili 8 inča, prodaju se s početnom cijenom od oko 200 dolara, a najslabiji Appleov mini tablet stoji čak 329 dolara.

Upravo je segment tržišta tableta koji obuhvata modele veličine 7 ili 8 inča u velikom usponu. “Jedan od dva tableta isporučena u ovom kvartalu bio je veličine ispod 8 inča”, navodi Jitesh Ubrani, analitičar IDC-a. “Očekujemo nastavak rasta prodaje malih tableta ove i sljedećih godina”, dodao je Ubrani u izjavi za Bloomberg. Globalna proizvodnja tableta dosegnuće ove godine 190,9 miliona komada, predviđa IDC, što je više od pređašnjih prognoza od 172,4 miliona novih tableta. Očekuje se da će 2017. godine biti isporučeno čak 340 miliona tableta.

Novajlija na tržištu operativnih sistema za tablete, Microsoftov Windowsi 8, do sada nisu zabilježili neki zapaženiji uspjeh jer su prošle godine mogli naći na samo jedan posto tableta, ali se očekuje da će do 2017. godine pokretati 7,4 posto popularnih ručnih računara, čija funkcionalnost neprestano raste.

Ipak, neki potrošači još uvijek više cijene jedonostavnije e-čitače. Nakon što su 2011. dosegnuli vrhunac sa 26,4 miliona prodatih komada, prošle je godine prodato znatno manje, 18,2 komada. Analitičari očekuju da će e-čitači u znatnijoj mjeri početi nestajati s tržišta tek za dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *