Google isplatio 15 miliona dolara bonusa

Dodajte komentar

Internet div Google isplatio je gotovo 15 miliona dolara bonusa četvorici svojih najviših službenika za rezultate postignute u prošloj godini, javlja BBC.

Niti jedan od dvojice suosnivača Googlea, uključujući i izvršnog direktora Larryja Pagea, neće dobiti bonus. Najveću nagradu od 6 miliona dolara dobiće izvršni predsjednik i bivši šef Eric Schmidt.

Ostatak bonusa dobili su glavni advokat, finansijski direktor i šef poslovanja. Advokat David Drummond je dobio 3 miliona, a preostala dvojica po 2,8 miliona, rekli su iz kompanije.

Page i suosnivač Sergey Brin zadovoljni su platom od milion dolara otkako je Google 2004. izašao na berzu, ali dionice im sada vrijede milijarde dolara.

Istovremeno kompanija mora platiti 7 miliona dolara kazne zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka korisnika u sklopu usluge Street View.

Uz to su se morali obavezati da će izbrisati sve prikupljene podatke i organizovati kurs za zaposlene o privatnosti i korišćenju podataka koji mora trajati najmanje 10 godina.

Kompanija mora pokrenuti i javnu kampanju kojom će korisnike savjetovati kako zaštititi svoje podatke na bežičnim mrežama.

Google je u januaru objavio da je neto dobit kompanije u posljednja tri lanjska mjeseca porasla 7% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije na 2,89 milijardi dolara. Prihodi su porasli za više od trećine i iznosili su 14,4 milijarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *