Schulz: Spašavajući banke Evropa rizikuje gubitak cijele jedne generacije

Dodajte komentar

Evropa troši stotine milijarda eura za spašavanje svojih banaka, no možda će pritom izgubiti cijelu jednu generaciju mladih, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Od izbijanja dužničke krize u Grčkoj potkraj 2009., Evropska unija uspostavila je složene mehanizme spašavanja kako bi pomogla državama članicama u poteškoćama i njihovim posrnulim bankarskim sektorima, osiguravši za to ukupno 700 milijardi eura.

No, malo je učinjeno kako bi se ublažile katastrofalne socijalne posljedice krize, ponajprije problem 26 miliona nezaposlenih u EU-u, uključujući svaku drugu mladu osobu u Grčkoj, Španiji i dijelovima Italije i Portugala.Velika nezaposlenost podstakla je proteste i nasilje u južnoj Evropi, zaprijetivši potpunim socijalnim kolapsom, uključujući širenje kriminala i napade na imigrante što može dodatno uzdrmati nestabilne vlade.

“Spasili smo banke, no prijeti nam rizik da izgubimo jednu generaciju”, rekao je Schulz.

“Jedna od najvećih prijetnji Evropskoj uniji jest to što ljudi posve gube povjerenje u sposobnost Unije da rješava njihove probleme. A ako mlađa generacija gubi povjerenje, tada je po meni Evropska unija doista u opasnosti”, kazao je.

Po novim podacima objavljenim prošle sedmice, 57 posto Grka u dobi između 15 i 24 godine nezaposleno je, a slična pošast razdire i Španiju, gdje neki visokoobrazovani tridesetogodišnjaci nikada nisu imali posao.

Evropski čelnici razgovarat će o posljedicama krize na summitu 14. i 15. marta.

Imajući taj problem u vidu, ministri EU-a postigli su nedavno politički dogovor o programu garancija za mlade čiji je cilj osigurati da se nezaposlenim mladim ljudima brzo ponudi zaposlenje ili edukacija.

Inicijativa “Garancije za mlade” predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje. Takvi programi se već neko vrijeme sprovode u nekim državama članicama poput Austrije i Finske, gdje su dali vrlo dobre rezultate.

Države članice trebale bi program početi sprovoditi čim prije, po mogućnosti od 2014. Dio potrebnog novca osiguraće se iz fondova EU-a, a dio kroz novu inicijativu za borbu protiv nezaposlenosti među mladima kojom je za razdoblje od 2014. do 2020. predviđeno 6 milijardi eura.

No, politički analitičari smatraju da je to premalo i prekasno.

Schulz (57) je kazao da je nedavno učestvovao u raspravi u kojoj ga je jedna Španjolka pitala zašto se mladima okreću leđa, a spašavaju bogate banke. “Postavila je pitanje: ‘Dali ste 700 milijarda eura za bankarski sistem, koliko novca imate za mene?'”.

“A koji je moj odgovor? Ako imamo 700 milijardi eura za stabilizaciju bankarskog sektora, moramo imati barem toliko novca da bi stabilizovali mladu generaciju u takvim državama”, rekao je. “Svjetski smo prvaci u rezanju potrošnje, ali imamo manje ideja… kada je riječ o podsticanju rasta.”

“Grčka, Španija i Italija imaju možda najbolje obrazovane generacije ikad, njihovi roditelji uložili su mnogo novca u obrazovanje svoje djece, sve što su učinili bilo je dobro”, rekao je. “A sada kada su spremni za posao društvo kaže: ‘Nema mjesta za vas.’ Stvaramo izgubljenu generaciju.”

Na pitanje kako bi riješio taj problem, čelnik socijalista rekao je da je dio rješenja u smanjenju birokratije i usmjeravanju novca tamo gdje je potreban.

Kao primjer je naveo Grčku i ulaganje u solarnu energiju. Ako se koriste uobičajene metode, odluka se donese u Bruxellesu, novac se pokrene negdje drugdje, pripremi se program ulaganja, novac se isplati centralnoj vladi u Atini, tada se upućuje u nekoliko ministarstava i na kraju završi kod lokalnih ili regionalnih vlasti koje ulažu. “Do tada smo puno stariji”, rekao je. “Smatram da su direktne veze između Evropske unije i regionalnih i lokalnih vlasti potrebnije nego ikad”.

Alternativa je sistem koji socijalnu osnovu Evrope izlaže sve većem pritisku, što sada ima za posljedicu katastrofalne statistike o nezaposlenosti mladih u Grčkoj, rekao je.

“To je prijetnja socijalnoj koheziji, a ako se socijalna kohezija u takvim državama raspadne, država eksplodira. To je prijetnja za cijelu Evropsku uniju”, upozorio je predsjednik Evropskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *