Nikšić: Cijeli grad pod hipotekom

Dodajte komentar

Koalicija DPS-SDP-LP imaće grdnih muka kako da nekadašnji privredni centar postavi na noge. Ni u jednom gradu u Crnoj Gori tranzicija nije ostavila toliko problema kao u Nikšiću, gdje je na hiljade ljudi ostalo bez posla, dok su mnoge firme zatvorene ili se održavaju „infuzijom“.

Dug opštine nagomilao se na 17 miliona eura! Zaposlenima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima kojima je opština osnivač plate kasne mjesecima. Gotovo da nema dana kada neko ne organizuje protest ili štrajk. Posljednji su bili pripadnici Službe spasa, Rudnika boksita, Centra tehničkih gasova, konfekcije, hotela „Onogošt“, „Metalca“…

– Zadovoljan sam načinom na koji sam vodio opštinu. Budućoj vlasti ostavljam sve kako treba, uprkos dugovanjima – poručio je pred odlazak sa osmogodišnje funkcije prvog čovjeka Nikšića Nebojša Radojičić.

Grad je pod hipotekom, pa čak i dio Dvorca kralja Nikole, u kome je smješten Zavičajni muzej.

Pod hipotekom su se našli Sportski centar, koji je dat za kredit kod NLB Montenegrobanke AD Podgorica na iznos od 2,5 miliona eura na period od 84 meseca, sa kamatom od osam procenata.

Autobuska stanica i poslovni prostor u Njegoševoj ulici, koji koristi komunalna policija, garancija su za kredit kod Hipo Alpe-Adrija banke AD Podgorica od 4,4 miliona, čiji je rok vraćanja 84 mjeseca, uz kamatu od sedam procenata.

Zgrada Kulturnog centra (Radnički univerzitet) pod hipotekom je zbog kredita kod Erste banke AD Podgorica od 1,5 miliona eura, koji je opština uzela na period od 48 mjeseci, sa kamatom od osam odsto…

Građani od nove (stare) vlasti očekuju da saopšti stvarno stanje opštinskih bilansa, kako bi već na startu znali koliko su realna opštinska pravdanja kako su neophodna kreditna zaduženja.

Bivša garnitura lokalne vlasti kao razloge za uzimanje bankarskih pozajmica navodila je rješavanje socijalnih problema i izmirenje obaveza prema zaposlenima u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač.

Neizvjesno je kako će se lokalna samouprava upustiti u rješavanje viška u njenim organima, koji broje nekoliko puta više zaposlenih nego, recimo, nekadašnji gigant Željezara, koja sada ima oko 260 radnika. Prekobrojnih je u jednom trenutku bilo više od 400 i oni su zbrinuti uz prosječnu otpremninu od 10.947 evra.

Najmanju otpremninu primio je jedan radnik, koji je po sili zakona morao u penziju, pa mu je sledovala samo jedna godišnja bruto zarada, koja je sa jednokratnom opštinskom pomoći iznosila 3.420, dok je najveća isplaćena bila 21.504 evra.

Međutim, pred izbore se broj zaposlenih u opštinskim javnim preduzećima ponovo povećao, pa je pravo pitanje koliko će zaposlenih u javnim službama biti proglašeno za tehnološki višak i kako će obezbijediti novac za nove socijalne programe, pišu Novosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *