Hypo banka Balkana pred (ras)prodajom

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) zaprijetila je minulog vikenda bankarima Hypo grupe i državi Austriji, vlasniku ove prinudno podržavljene institucije, da će naložiti njeno zatvaranje – ukoliko nadležni organi u Beču ne podnesu Briselu u najkraćem roku, plan za restruktuiranje prezadužene bankarske grupacije.

Uspješno restruktuiranje Hypo grupe i njeno „ozdravljenje“ podrazumijeva, prema definiciji iz Brisela, hitnu prodaju osam Hypo banaka u jugoistočnoj Evropi, dakle na Balkanu, a po principu pošto-poto, piše Politika.

U saopštenju EK, ne pominje se ime Hypo grupe, istini na volju, već se govori o prinudnom stečaju koji prijeti „jednoj austrijskoj banci“. Evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunja, međutim, nije ostavio ni trunke sumnje o kome je riječ. Na sastanku finansiskog lobija EU, okupljenog oko Brigel grupe u Briselu, Almunja je rekao: „Samo jedna austrijska banka utiče na glavobolju čuvara konkurentnosti u EU, a to je – sedma po veličini bankarska kuća te zemlje.”

U daljem izlaganju, Almunja se okrenuo „slučaju Hypo grupe“ u detalju i istakao da je ova bankarska institucija već punih pet godina, od 2008. na ovamo, na „jaslama“ države. Zarad njenog opstanka, Beč je odobrio subvencije od 1,5 milijardi eura, a uplata daljih 700 miliona eura pomoći neposredno predstoji – iz budžetskih sredstava Republike Austrije.

„Evropska komisija je odobrila dodatnu subvenciju od 700 miliona eura pod uslovom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine riješi ,slučaj Hypo’ kako najbolje zna i umije“, rekao je Almunja i dodao da se rješenje još ne nazire.

Usred vikenda, minule subote se oglasilo Ministarstvo finansija u Beču koje je bez oklijevanja reagovalo na Almunjinu kritiku, što potvrđuje ozbiljnost situacije. Naime, prošle subote oglasio se šef treće sekcije ministarstva, nadležne za privrednu politiku i strategiju nastupanja na finansijskim tržištima Harald Vajglajn, što je sasvim neuobičajeno za austrijske prilike. „Mi smo još 5. februara podnijeli komisiji (EK) nacrt rješenja za ,problem Hypo’, pa je sasvim jasno da oni (Brisel) i mi govorimo istim jezikom“, rekao je Vajglajn.

Sudeći prema takozvanom pozicionom manifestu članova upravnog odbora Hypo grupe, koji je predočen Beču, rješenje krize Hypo banaka zavisi od najmanje tri aktera, a oni, ipak, ne govore istim jezikom.

„Razbijanje Hypo grupe u procesu prinudnog stečaja imalo bi katastrofalne posledice po Austriju, ali i po države na zapadnom Balkanu“, opomenuli su članovi upravnog odbora bankarske grupacije ministarstvo finansija u Beču, a potom i saveznog kancelara Vernera Fajmana. „Samo osmišljena strategija izlaska iz krize, koja bi podrazumijevala i lukrativnu prodaju mreža Hypo banaka u pojedinim državama (Balkana), može da doprinese opstanku centralne (austrijske) Hypo grupe i da, pri tom, ne podstakne krizu u bankarskom sektoru jugoistočne Evrope“, navodi se u manifestu.

Beč je, kako „Politika“ saznaje u nadženom ministarstvu finansija, odbio da prihvati pozicioni manifest, kaže se, pod pritiskom Brisela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *