Grčka mora otpustiti 150.000 zaposlenih u javnim službama

Dodajte komentar

Grčka se nalazi u pregovorima s međunarodnim kreditorima o otpuštanju državnih službenika, što je uslov za nastavak isplate paketa pomoći, piše Bloomberg. Odluka o otpuštanju 150 hiljada javnih službenika do 2015., od čega 25 000 u ovoj godini, morala bi se donijeti ove sedmice, i direktno utiče na isplatu 2,8 milijardi eura finansijske pomoći u martu. Pregovori traju već nedjelju dana i dogovor nije postignut.“Otpuštanja u javnom sektoru su među važnijim dijelovima programa, a politički ih je teško postići”, kaže Holger Schmieding, glavni ekonomista Berenberg Bank, “A za grčku vladu, koja se sastoji od dvije stranke lijevog centra takve rezove je iyuyetno teško sprovesti. Bojim se da će to ostati tačka spoticanja, kojoj će se stalno vraćati.”

Prinosi na 10-godišnje obveznice su pali za gotovo 20 postotnih bodova, na 10,61 posto, nakon što su u maju dosegli rekordnih 31 posto, nakon što je Grčkoj odobren drugi paket finansijske pomoći. Premijeru Antonisu Samarasu je za dvije godine produžen rok za smanjivanje budžetskog deficita, prenosi banka.hr.

Državnim službenicima su plate u prosjeku smanjene za 20 posto, ali zaposlenje im je garantovano Ustavom. Oko polovine grčkih budžetskih rashoda otpada na plate i penzije, početkom oktobra u državnoj službi je radilo 667,733 ljudi, što ne uključuje javna preduzeća.

Grčka se obavezala da će zaposliti 1 novog radnika na svakih 5 do 10 penzionisanih, zavisno o javnom sektoru o kojem je riječ. Među mladima, u dobi od 15-24 godine, stopa nezaposlenosti je 57,5 posto, najviše u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *