RS: Skroman rast premije osiguranja

Dodajte komentar

Ukupna premija osiguranja na tržištu Republike Srpske početkom ove godine bilježi skroman rast od tri odsto, uz izraženi nastavak trenda značajnijeg povećanja sklopljenih polisa životnih osiguranja.

Prema preliminarnim podacima Agencije za osiguranje RS, obračunata premija osiguranja u RS u januaru iznosila je 10,75 miliona KM, od čega na dominantno obavezno auto-osiguranje otpada 6,1 milion KM, što je rast za 5,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Natprosječni rast u prvom mjesecu od 15,5 odsto imalo je životno osiguranje sa evidentiranom premijom od oko 1,2 miliona KM.

Na početku godine je primjetan i snažan skok premija osiguranja od nezgoda za 21,9 odsto, na oko 885.000 KM, dok daleko blaži rast od 2,8 odsto bilježi kasko osiguranje vozila sa mjesečnom premijom od 752.500 KM.

Sa druge strane, strmoglav pad obračunate premije za 33 odsto u januaru je evidentiran kod pojedinih imovinskih osiguranja, poput provalnih krađa, lomova stakala i mašina, sa iznosom od oko 717.000 KM. Dosta umjereniji pad premije od 4,2 odsto, na mjesečni iznos od 674.500 KM ostvaren je kod osiguranja od požara i prirodnih sila.

Brane Stupar, direktor banjalučkog „Mikrofin osiguranja“, kaže da su ostvareni rezultati na tržištu RS na početku ove godine relativno očekivani, posebno sa aspekta životnih osiguranja koja zbog niske osnovice posljednjih godina konstantno bilježe dvocifreni rast.

Kao negativnosti na tržištu, pored poznatih nelegalnih poputa u obaveznom auto-osiguranju, ističe i damping cijena kod imovinskih osiguranja preduzeća, tvrdeći da pojedina društva u cilju pridobijanja poslova nude tarife ispod svakog minimuma, pritom izbjegavajući i obavezno reosiguranje.

Stupar ukazuje, takođe, da se tržište osiguranja RS nalazi na početku procesa postepene deregulacije i liberalizacije cijena u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti, u čemu stručnu pomoć Agenciji za osiguranje RS i osiguravajućim kućama pruža Svjetska banka. Kako je planirano, projekat liberalizacije cijena trajao bi do kraja 2014. godine.

Prema njegovim riječima, utvrđivanje budućih minimalnih cijena osiguranja zavisiće od iznosa štete i režijskog troška svakog društva ponaosob, što znači da će kuće sa većim tehničkim rezervama imati mogućnost propisivanja nižih tarifa.

„‘Mikrofin osiguranje’ zbog zdravih bilansa u tom procesu vidi šansu za povećanje prodaje i svog tržišnog učešća u osiguranju od autoodgovornosti koje sada iznosi niskih 2,5 odsto“, istakao je Stupar, napominjući da će, ipak, biti oprezni pri utvrđivanju budućih cijena kako im preniske tarife ne bi došle glave. Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *