Prof. Mrak: Crna Gora će vjerovatno povećati PDV

Dodajte komentar

Do povećanja PDV-a ili neke slične poreske stope će vjerovatno morati doći u Crnoj Gori, jer su dosadašnji načini rješavanja budžetskog deficita što se tiče fiskalnih efekata relativno mali, saopštio je sinoć profesor ljubljanskog Ekonomskog fakulteta Mojmir Mrak.

Ne vidim nekog drugog izvora, ako se žele povećati budžetski prihodi za neki značajniji iznos. Ne kažem da će do toga doći sigurno, jer ne znam kakva je strategija crnogorske Vlade i šta se dešava sa trenutnim budžetskim prihodima“, kazao je Mrak Pobjedi, nakon predavanja na temu „Finansijski izazovi Evropske unije i eurozone i uključivanje zemlje kandidata u te strukture“.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je već niz godina imala politiku niskih poreskih stopa u cilju povećavanja svoje konkurentnosti.

“To apsolutno razumijem, ali ima prostora da dođe do nekih korekcija u smislu javno-fiskalnih potreba zemlje i to još uvijek ne bi značilo značajnije pogoršanje konkurentske sposobnosti u odnosu na druge zemlje u okruženju“, naveo je Mrak.

On je objasnio da su porezi samo jedan od elemenata konkurentske sposobnosti jedne zemlje, ali da postoje i mnogi drugi.

“Porezi sigurno nijesu odlučujući faktor oko ulaska ili neulaska investitora u Crnu Goru. Povećanje pojedinih poreskih stopa ne bi bio ključni razlog za odbijanje nekog investitora“, tvrdi Mrak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *