Dudenhefer: Evropska tržišta vode u gubitke

Dodajte komentar

Koncerni automobilske industrije orijentisani samo na domaće tržište i te kako osjećaju posljedice recesije, dok nasuprot njima „Folksvagen“, „BMW“ ili „Dajmler“ bilježe rekordne dobitke, prvenstveno računajući na kinesko tržište.

Evropska dužnička kriza sve više produbljuje rascjep u evropskoj automobilskoj industriji, jer na jednoj strani koncerni, kao što su „Folskvagen“, „BMW“ ili „Dajmler“, bilježe rekordne dobitke, a na drugoj strani, „Opel“, „Ford“ i „Pežo“ se bore sa dramatičnim gubicima.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhefer sa Univerziteta Duisburg-Esen pojasnio je da preduzeća koja svoje automobile pretežno prodaju u Evropi, imaju velike probleme zbog recesije u južnoj Evropi.

Sa ovom ocjenom saglasio se i direktor „Dajmler grupe“ Diter Ceče, ističući da proizvođači koji u osnovi ostvaruju profit na evropskom tržištu nemaju mnogo mogućnosti da nadoknade gubitke.

Šef „BMW-a“ Norbert Rajthofer smatra da je njegov koncern u pravom trenutku izabrao pravu strategiju kojom se opredjelio za vanevropska tržišta – piše „dojče vele“, prenosi Capital.

Čak se i kineski proizvođači automobila sve više okreću novim globalnim tržištima, pa tako „Koros“, dio kompanije „Čeri“, na 38. Ženevskom sajmu automobila predstavlja svoje prve modele, koji treba da prodrmaju tržište u Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *