Srbija: Uhapšeno 18 ljudi zbog prevara osiguravajućih kuća

Dodajte komentar

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) U akciji “Polisa” uhapsila je 18-članu kriminalnu grupu koja se bavila prevarama u osiguranju. Ova policijska akcija sprovedena je na području Novog Sada, a biće nastavljena i narednih dana, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U akciji “Polisa” do sada je uhapšeno 18 osoba. Njima se na teret stavlja da su lažiranjem saobraćajnih nesreća i povreda zadobijenim u nesrećama za više miliona dinara oštetili grad Novi Sad, kao i osiguravajuće kuće.

Osumnjičeni su podnosili zahtjeve za naknadu štete osiguravajućim kućama, navodeći da su povrijeđeni u vozilima GSP Novi Sad prilikom saobraćajnih nezgoda ovih vozila, saopšteno je iz MUP-a. Oni su pribavljali karte gradskog saobraćaja koje su prilagane uz zahtjev, a uz njih i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, u kojoj su navođene povrede navodno zadobijene u udesu. Do sada, utvrđena šteta iznosi više od deset miliona dinara.

Ovo nije prvi slučaj da je uhapšena organizovana grupa koja se bavi prevarama sa osiguranjem. Prije dvije godine pred specijalnim sudom se našla grupa od tridesetak osoba zbog slične prevare. U to su bili umiješani sami učesnici navodnih nesreća ali i likvidatori i procjenitelji šteta, policajci i vještaci. Vještačenja za sud tada je radio Saobraćajni fakultet.

Šef Odsjeka za bezbjednost saobraćaja Milan Vujanić smatra da su prevare sa osiguranjem još češće nego što pokazuju zvanični podaci.

“Pokušaji prevara po statistici koju mi imamo u Evropi se kreću do 10 posto, a kod nas kažu do 3 posto. S obzirom da ja mislim da kod nas nisu ništa manja, ako nisu i više uključene u takvu vrstu pokušaja, mislim da se to kod nas kreće između 10 i 15 posto događaja koji se traže za naplatu, od osiguravajućih društava, pa smatram da je to izuzetno velika cifra”, kaže Vujanić.

Marija Banjac Crnogorac iz osiguravajuće kuće “Wiener Städtische osiguranje” kaže da se često sreću sa prevarama ove vrste i da su one najrasprostranjenije upravo u Novom Sadu.

“Takođe se često srećemo sa tzv. legalizovanim prevarama koje su tipične za nematerijalne štete. Dobijamo odštetne zahtjeve sa medicinskom dokumentacijom o tome da je određena osoba povređena u udesu, a da ta osoba uopšte nije bila povređena, to su vrlo česti slučajevi kod evropskih zapisnika”, objašnjava ona.

Nedavno je u zakon ubačen član koji pokušaj prevare u osiguranju tretira kao krivično delo. Međutim stručnjaci kažu da bi same osiguravajuće kuće trebalo više da se posvete ovom problemu, prenosi portal Reosiguranje.com.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *