Od toga koje ste dijete po redu zavisi i kakvi ste u poslu

Dodajte komentar

Da li ste znali da je čak 43% predsjednika svjetskih kompanija rođeno kao prvo dijete u porodici? Zatim, 33% je drugo ili treće dijete, a samo 23% predsjednika je najmlađe dijete u porodici. Da li to znači da su prvorođena djeca ambicioznija? U prilog ovome govori i podatak da su 21 od 23 američkih astronauta prvorođena djeca…

Istraživanja su izvela interesantnu statistiku koja se tiče redoslijeda rođenja djece u porodici i njihovog odnosa prema problemima, poslu, obavezama, drugim ljudima, životu uopšte.

Jedinci se rijetko bave poslovima koja su vezana za eksterijer (ski instruktori, recimo). Ovo psiholozi povezuju sa činjenicom da su roditelji sa jednim djetetom izuzetno zaštitinički nastrojeni za razliku od parova sa više djece. Više brinu za djetetovu sigurnost i u strahu su od povreda.

Mlađe dijete će se prije baviti sportovima koji podrazumijevaju neku vrstu fizičkog rizika (automobilizam, moto-trke, fudbal, skokovi padobranom…). Razlog je opet zaštitinički stav roditelja prema prvom djetetu, dok su sa drugim i trećim mnogo opušteniji.

Starija djeca su osjetljivija, sentimentalnija. Opet previše roditeljske zaštite.

Bolji uspjeh u školi pokazuju mlađa djeca. Lakše im je jer imaju pomoć od starijeg brata ili sestre, a i bili su sami svjedoci izazova i faza kroz koje su stariji prolazili.

Starija djeca su veći perfekcionisti.

Jedini zaključak je da nije da nije važno kojim ste redoslijedom rođeni u porodici, ili ste pak jedino dijete. A, kako stoje stvari, struktura ličnosti veoma zavisi od odnosa roditelja prema djeci – prvo dijete ili jedino je uvijek zaštićeno (često i više nego što treba), dok se ostala mlađa djeca vaspitavaju u mnogo opuštenijoj atmosferi. Zato su starija djeca spremna da kroz život idu „uzanim stazama“, uporniji su i zato ih je više u svijetu predsjednika kompanija. Mlađi su uvijek sigurniji u sebe, nezavisni su i nije neobično da vode sopstvene biznise ili često mijenjaju poslove.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *