Mađarska van eurozone bar do 2020.

Dodajte komentar

Mađarska se neće priključiti eurozoni prije 2020, budući da je trenutno teško zaključiti da li je bolje biti dio tog bloka ili ne, kaže premijer te zemlje.

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban je na zajedničkoj konferenciji zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) u Varšavi, rekao da je njegova zemlja ranije odredila nekoliko ciljnih datuma za usvajanje eura, ali da je ta odluka svaki put morala da bude odložena, prenijela je mađarska agencija MTI.

Premijer je takođe naveo da Mađarska ima dobre šanse da napreduje do nivoa uspješnih evropskih zemalja, koje su u stanju da smanje javni dug, podstaknu konkurentnost i sačuvaju političku stabilnost.

Kritičari Mađarsku tretiraju kao „crnu ovcu“ i opasnost za Evropu, dok je drugi vide kao primjer uspjeha, rekao je Orban, dodajući da je njegova zemlja u prošlosti bila u težoj situaciji nego Grčka, sa visokim javnim dugom i niskom stopom zaposlenosti.

Budimpešta je od tada pokrenula obiman program reformi, uključujući uvođenje poreza na poslovanje banaka i multinacionalnih kompanija, u cilju podjele tereta ekonomske krize, jačanja srednje klase i usvajanja novog Ustava.

Rezultati su pokazali da je vlada donijela ispravne odluke, budžetski deficit je spušten ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a stopa nezaposlenosti je u padu, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *