Dio radnika HTP “Onogošt” ponovo pred upravom firme

Dodajte komentar

Bivši radnici HTP „Onogošt” , njih dvadesetak, okupili su se juče ispred uprave preduzeća. Kako ističu, protestovali su revoltirani isplatom januarskih plata radno angažovnim i odlukom stečajne uprave da za vikend izda dio hotela „Teuta” u Risnu. Radnici kojima je krajem prošlog mjeseca isplaćeno po 5.600 eura otpremnine tražili su da im stečajna uprava dostavi spisak radno angažovanih, isplati razliku u platama za poslednja tri mjeseca prošle godine i devet dana januara i poveže staž. Ni juče, međutim, nijesu dobili odgovor na zahtjeve u pismenoj formi. Predstavnik radnika Slavko Mijušković kazao je da će se ponovo okupiti u petak i odlučiti da se ne dozvoli izdavanje dijela risanskog hotela.

– Preduzeće je zvanično prestalo sa radom 16. januara, raspisan je novi oglas za prodaju preostale imovine, a sada stečajna uprava donosi odluku da za vikend, za potrebe neke svadbe, izda dio „Teute”. Radno angažovanim su isplatili platu za januar i za to ima para, a za nas koji tražimo obračun i isplatu za devet dana januara nema. Radnici su revoltirani i namjeravaju da ne dozvole da se realizuje najavljeni zakup – rekao je Mijušković.

Socijalni program dobila su 82 stalno zaposlena, od kojih je za 59 prestao radni odnos 9. januara. Devet radnika koji su radili na određeno nijesu dobili otpremnine i sada ih traže od nadležnih. Nezadovoljni ugostitelji smatraju da ih stečajna uprava dijeli i po osnovu izbora onih koji su ostali da rade i zbog isplate januarskih plata.

S druge strane, Dragan Smolović, stečajni upravnik, ponavlja da su zaposleni upoznati sa najavom da će im dodatne zahtjeve ispuniti kad se proda imovina preduzeća, a novi oglas je trenutno u toku. On pojašnjava da imaju osnova da izdaju pod zakup dio risanskog hotela, a od zakupnine će platiti dio računa za struju.

– Kad bismo imali još sličnih ponuda, sigurno bismo ih prihvatili, ali samo pod uslovom da to ne šteti stečajnoj masi. Zakup za vikend sigurno ne ide na štetu stečajne mase – rekao je Smolović i dodao da radnici neće moći da sprovedu najavljenu blokadu, jer bi to išlo na štetu stečajne mase, što stečajna uprava neće dozvoliti.

– Radno angažovanim smo s pravom isplatili platu za januar, jer ti ljudi rade. Čim se nešto proda od imovine isplatiće se dug ostalim radnicima i oni to dobro znaju – poručio je Smolović nezadovoljnim ugostiteljima.

Osmi oglas za prodaju tri hotela i kafane HTPa objavljen je prošle subote, a ukupna početna cijena tih objekata je 14,9 miliona eura. Zainteresovani kupci, domaća i strana pravna i fizička lica, treba da dostave prijave Privrednom sudu do 21.marta, a javno nadmetanje biće obavljeno četiri dana kasnije, prenosi DAN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *