Najskuplji brendovi na svijetu

Dodajte komentar

Američka informatička kompanija Apple zauzela je prvo mjesto na listi 500 najskupljih svjetskih marki koju sastavlja britanska konsultantska kompanija Brand Finance (BF).

Vrijednost marke Apple je procijenjena na 87,3 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju BF.

Na drugom mjestu je južnokorejski Samsung, s vrijednošću te marke od 58,77 milijardi dolara. To je jedina kompanija među prvih 10 na listi koja nije iz SAD. Treću poziciju zauzima marka Google čija vrijednost dostiže 52,13 milijardi dolara.

Lider među japanskim kompanijama je Toyota, s vrijednošću od 25,97 milijardi dolara, čime je zauzela 15. mjesto, isto kao i u prošlogodišnjem rejtingu, objavljeno je na Internet strani economics.unian.net.

Najskuplje njemačke marke su u automobilskom sektoru. Volkswagen, s vrijednošću marke od 23,66 milijardi dolara, ove godine se popeo na 17. poziciju, sa prošlogodišnjeg 35. mjesta, dok marke BMW i Mercedes Benz vrijede 23,23, odnosno 20,3 milijarde dolara. Među prvih 50 kompanija našle su se i tri britanske – Vodafone, HSBC i Tesco, dvije kineske – ICBC i Kineska građevinska banka, dvije francuske – BNP Paribas i GDF Suec i po jedna iz Holandije (Shell) i Švajcarske (Nestle).

Od ruskih kompanija najvišu poziciju na listi zauzela je marka Sberbanka, s vrijednošću od 14,16 milijardi dolara, koja se popela na 63. mjesto, sa 78. mjesta lani i jedina je od ruskih marki koja se našla među prvih 100.

Gasprom je na 122. mjestu, s vrijednošću od 8,3 milijarde dolara, dok je marka Lukoil tek na 218. poziciji, a Rosnjeft na 256. mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *