Hrvatska vraća porez na “šund”

Dodajte komentar

Hrvatsko Ministrastvo finansija odlučilo se za novi potez – vraćanje poreza na šund.

Kako otkriva zagrebački “Jutarnji list” PDV za ozbiljnu muziku biće 5 odsto, a za rok i festivale čak 25 odsto.

Uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju nulta stopa PDV-a, koja je važila za knjige, pozorišne i bioskopske ulaznice, “otišla je u istoriju”, navodi dnevnik i ukazuje da se već zna da će se za knjige primjenjivati povlašćena stopa PDV-a od 5 odsto.

Vlada bi “ovih dana” trebalo da odluči i o povlašćenoj stopi PDV-a na pozorišne, bioskopske, muzejske i koncertne ulaznice, odnosno o četiri kategorije ulaznica koje su u većini zemalja Unije objedinjene u jednu kategoriju – “ulaznice za kulturne događaje”

Nezavisno od toga o kakvim je predstavama, filmovima, koncertima je riječ, opterećeni su istom stopom PDV-a, najčešće povlašćenom, podsjeća list i kao primjer daje susednu Sloveniju gde je ta stopa PDV-a već godinama 8,5 odsto, Austriju i Italiju sa stopom 10, Poljsku i Španiju (osam), Švedsku i Holandiju (šest) .

U Srbiji, koja nije članica Unije, ta povlašćena stopa na kulturne događaje, uključujući i koncerte, iznosi osam odsto u odnosu na redovnu stopu PDV-a od 20 odsto.

Izuzetak od takve prakse je izrazito neoliberalna Velika Britanija u kojoj nema povlašćene stope PDV-a ni na kakva kulturna događanja.

U predlogu Ministarstvo finansija Hrvatske rukovodilo se pozitivnom praksom, a i Ministarstvo kulture je dalo preporuku da stopa PDV-a na ulaznice za sva kulturne događaje iznosi pet odsto.

Ipak, Ministarstvo finansija uoči rasprave na vladi o stopi PDV-a na ulaznice za kulturne događaje iznijelo je drugačiji, prilično diskutabilan stav.

Resorno ministarstvo je voljno da poštuje preporuku Ministarstva kulture kada su u pitanju ulaznice za pozorišta, bioskope i muzeje, ali ne i za muzučke koncerte, osim ako ih nisu organizovale Koncertna direkcija Zagreb, KD “Vatroslav Lisinski” ili Studentski centar, prenosi b92.net.

Takvim stavom, ukazuje list, kao da Ministrastvo finansija ponovo uvodi socijalistički “porez na šund”, i ispada da su, recimo, najlošiji filmovi Žan Klod van Dama ili najgora pozorišna predstava u startu umejtnost i kultura, a koncerti Bijonse, Robija Vilijamsa ili domaćeg Hladnog piva ” to nisu”.
“Ministarstvo kulture, srećom, shvata kako Dubrovačke letnje igre, “INmusic”, “Zagrebdox” i “Outlook” festivale treba njegovati. Ali, hoće li Ministarstvo finansija to shvatiti?”, piše “Jutarnji list”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *