Srbija: Visoke kamate ljute građane

Dodajte komentar

Za godinu dana dupliran broj tužbi na rad bankarskih institucija, koje je dobila NBS. Od 1.513 pritužbi, 40 odsto odnosi se na tri banke,pišu Večernje novosti.

Za godinu dana dupliran broj pritužbi na rad bankarskih institucija, koje je dobila NBS. Od 1.513 pritužbi, 40 odsto odnosi se na tri banke. Koje, u Narodnoj banci Srbije neće da kažu.

Ali, ono što je javni podatak jeste da su prošle godine novčano kažnjene dvije banke: KBC i Alfa banka, zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Broj pritužbi na rad banaka gotovo se udvostručio za godinu dana. U 2011. godini u NBS je pristiglo 855 pritužbi. Lane je ovaj broj bio gotovo duplo veći: čak 1.513. Ono što građane muči, međutim, nije se promijenilo. Stambeni krediti, u obje godine, prednjače kao osnov prigovora. Od 194 došlo se do broja od 428 pritužbi na banke po osnovu ovih dugoročnih zajmova.

Korisnici su se u 2011. najviše žalili na promjenu visine kamatnih stopa, odnosno marže kao jednog od elemenata koji čine kamatnu stopu na stambene kredite u otplati, koje su u prethodnom periodu povećane – navode u NBS.

Takođe, žalili su se na neobavještavanje ili nepotpuno obavještavanje o razlozima povećanja kamatnih stopa.

Prošle godine korisnici su se najčešće Centru obraćali zbog nerazumijevanja načina na koji su pojedine banke izvršile usklađivanje odredaba već zaključenih ugovora, po kojima obaveze dospijevaju posle primjene Zakona o zaštiti korisnika, to jest poslije 5. decembra 2011. – objašnjavaju u NBS.

Neke banke su iskoristile “prazan hod” od momenta početka primjene ovog zakona do momenta “usklađivanja” sa njim. I to tako što su klijentima uredno zaračunavale više kamatne stope, sve dok nisu potpisale aneks ugovora kojim su se obavezale da neće više poskupljivati kredite bez osnova i da će poštovati prvobitno sklopljene ugovore. U tom periodu klijenti su plaćali više kamate, pa se ispostavilo da je taj novac praktično bačen. Jer, banke nisu htjele da im vrate to što su preplatili.

Tako je lane veliki broj prigovora bio upućen Narodnoj banci upravo zbog nemogućnosti povraćaja sredstava po osnovu kamate na kredite, obračunate u tom periodu “praznog hoda”.

Osim na obračun i naplatu kamata na kredite, korisnici se žale na banke i po drugim osnovama. Lane je zbog svih kredita upućeno ukupno 925 prigovora, dok je po osnovu kartica stiglo 188 žalbi. Međutim, prilično veliki broj pritužbi stigao je i na korišćenje tekućih računa. Najčešće zbog toga što banka klijente ne obavijesti o svim troškovima koje korišćenje ovih računa podrazumijeva. Tako ima banaka koje zaračunavaju redovan mjesečni trošak čak i kada nema nikakvih priliva po računu, što mnoge klijente “utjera” u nedozvoljeni minus, dok neki dobiju i “prijavu” Kreditnom birou…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *