Rezanje budžeta donosi otkaze

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je uredbu kojom se odobravaju rezovi u državnom budžetu, a u idućih šest mjeseci budžet vladinih službi biće tanji za 85 milijardi dolara.

Stručnjaci ocjenjuju da bi, zbog novih mjera, bez posla ove godine moglo da ostane i do 750 hiljada ljudi.

Poslije dugotrajnog neslaganja republikanaca i demokrata, o tome treba li manje da se troši ili da se povećaju porezi kako bi se uskladio budžet, Obama je riješio spor tako što će primorati Ameriku da štedi.

Državne agencije, koje zapošljavaju gotovo tri miliona ljudi, sada će morati mnogima da smanje platu, a druge da pošalju na prinudni odmor. Isto čeka i stotine hiljada zaposlenih u Ministarstvu pravde – tužioce i agente FBI-ja.

– Neće biti smak svijeta. Ali biće bolno, i za pojedince, i za cjelokupnu privredu. Ako se Kongres urazumi, bilo to za mjesec, dva ili tri, stvoriće se prostor da brže ojačamo našu privredu – rekao je Obama, prenosi Capital.

Trpjeće i američka vojska. Gotovo polovina novca, kojeg u budžetu sada nema, išla je na odbranu zemlje. Novi ministar odbrane Čak Hejgel rekao je da postoji rizik da vojska neće moći uspješno da izvršava misije.

– Očekivali smo da se ovo dogodi. Mornaričke eskadrile će postepeno prestati da lete, ratno vazduhoplovstvo će imati manje časova naleta, a vojska će smanjiti obuku. Ipak, štednje neće biti za jedinice koje se spremaju za Avganistan – rekao je Hejgel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *