Otvoren trodnevni Sajam energetske efikasnosti

1 komentar

Po­vo­dom 5. mar­ta, svjet­skog Da­na ener­get­ske efi­ka­sno­sti, Mi­ni­star­stvo eko­no­mi­je je pr­vi put or­ga­ni­zo­va­lo Sa­jam ener­get­ske efi­ka­sno­sti, ko­ji je otvo­ren ju­če u tr­žnom cen­tru Del­ta sitija.

Na tro­dnev­nom saj­mu pred­sta­vi­će se GIZ, BB So­lar, Ening, ETG gru­pa, Mi­kro­mont, Ne­mo-mont, Si­stem, So­la­ria, Tedeko Colar Energy, Glo­beks, Dih­to­va­nje CG.

– Ak­ce­nat smo sta­vi­li na pro­je­kat Mon­te­sol, a iz­la­ga­či su uglav­nom fir­me sa ko­ji­ma sa­ra­đu­je­mo u okvi­ru tog pro­jek­ta. Osim njih ima­mo i ne­ko­li­ko iz­la­ga­ča ko­ji su na ne­ki na­čin po­ve­za­ni s ener­get­skom efi­ka­sno­šću – ka­za­la je po­moć­nik mi­ni­stra eko­no­mi­je za ener­get­sku efi­ka­snost Dra­gi­ca Se­ku­lić.

Is­ti­če da Mon­te­sol pod­ra­zu­mi­je­va bes­ka­mat­ne kre­di­te pre­ko NLB Mon­te­ne­gro­ban­ke i Hi­po Al­pe Adria ban­ke za ku­po­vi­nu so­la­r­nih si­ste­ma za za­gri­je­va­nje to­ple vo­de u do­ma­ćin­stvi­ma.

– Sa­jam je pri­li­ka da gra­đa­ni ko­ji su za­in­te­re­so­va­ni za ugrad­nju so­lar­nih si­ste­ma i osta­lo ve­za­no za ener­get­sku efi­ka­snost u ne­po­sred­nom raz­go­vo­ru sa fir­ma­ma ko­je se ti­me ba­ve i od mi­ni­star­stva do­bi­ju kon­kret­ne pre­po­ru­ke i sa­vje­te ve­za­no za ra­ci­o­nal­no ko­ri­šće­nje ener­gi­je u do­ma­ćin­stvi­ma – ka­za­la je Se­ku­li­će­va.
U mi­ni­star­stvu su, ka­ko je ka­za­la, oče­ki­va­li ve­će in­te­re­so­va­nje u pret­hod­nom pe­ri­o­du za Mon­te­sol.

– Vje­ru­jem da će­mo ovog lje­ta po­sti­ći bo­lji uspjeh, za­hva­lju­ju­ći to­me što smo omo­gu­ći­li da ho­te­li, od­no­sno prav­na li­ca, mo­gu da do­bi­ju bes­ka­mat­ne kre­di­te, što je i no­vi­na u pro­jek­tu – ka­za­la je ona.

U pro­te­kle dvi­je go­di­ne je, ka­ko je ka­za­la, po­di­je­lje­no bli­zu šest hi­lja­da šted­nih si­ja­li­ca, ko­je će di­je­lit­i i na ovo­go­di­šnjem saj­mu eko­lo­gi­je.

Dio ma­ni­fe­sta­ci­je je po­sve­ćen uče­ni­ci­ma osnov­nih ško­la, za ko­je je u bi­o­sko­pu Si­ne­pleks pred­vi­đa­na mi­ni se­ri­ja „Ener­get­ska efi­ka­snost ni­je mo­guć­nost, ona je moć”.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Danas je energetska efikasnost u svetu prepoznata kao najjeftiniji i najbrži način postizanja ciljeva održivog razvoja. Sa uštedom energije postiže se energetska sigurnost jer smanjena potrošnja energije čini nas manje osetljivim na promene cena energije i njene nestašice. Ujedno smanjuje i zagađenje i tako direktno utiče na poboljšanje uslova živote.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *