I bankarstvo se seli na mobilne telefone

Dodajte komentar

Februar u Barseloni tradicionalno protiče u znaku najveće svjetske smotre mobilnih komunikacija Mobile World Congress ove godine posjetila je i grupa novinara iz Crne Gore sa predstavnicima kompanije M:tel.

Ovogodišnji kongres ostaće upamćen po više rekorda: od izložbenog prostora koji je organizovan u mega-sajamskom centru, (preko devet hala i prostorija ukupne površine vrtoglavih 240.000 kvadratnih metara, na 94.000 kvadrata izložbenog prostora), do više od 1.500 kompanija izlagača.

Procjene organizatora, Asocijacije GSM (GSMA), govore da je od ponedjeljka do četvrtka tim prostorom prošpartalo oko 70.000 ljudi zainteresovanih da vide šta je aktuelno ali i šta se planira u jednoj od najbrže rastućih industrija.

Ono što je bilo „vidljivo”, jeste sve veća konvergencija mobilne telefonije sa širim mas medijima, internetom, zabavom, ali i bankarskim uslugama. Više kompanija je predstavilo softverska rješenja za plaćanje računa i transfer novca mobilnim telefonom, što bi na srednji rok moglo da ugrozi tržište platnih kartica.

Povratak Nokije

Finski proizvođač mobilnih telefona, nekada popularna Nokia, priprema povratak na vrh svjetskog tržišta serijom jeftinijih modela telefona, procjenjujući da budući korisnici mobilnog intemeta dolaze iz zemalja u razvoju, odnosno da neće imati novac za kupovinu nekog od skupih (premium) uređaja.

Nokia je u Barseloni predstavila četiri nova modela od kojih su dva iz porodice “lumija” (520 i 720) i dva klasična S40 telefona (105 i 310). Obje lumije rade na Windows operativnom sistemu i namijenjene su korisnicima koji žele jeftinije pametne telefone.

Modeli 105 i 310 su jednostavni telefoni koji podsjećaju na starije uređaje koji su učinili Nokiu kompanijom poznatom na svim tržištima.

Veliki povratak u najveće najavljuje i takođe pomalo zaboravljeni Alcatel. Posjetioci njihovog velikog štanda mogli su da se upoznaju sa njihovim adutima na tržištu pametnih telefona, serijom OneTouch ali i tabletima koji, između ostalog, omogućavaju i vrlo kvalitetno miksovanje muzike za žurke i provode.

Nove uređaje predstavio je i kineski Huaweii, koji je ujedno bio i najveći izlagač, sa dva izložbena prostora.

Kineska kompanija je u naletu sa novim uređajima, a najnoviji dodatak je “ascend P2”, za koji tvrde da je, po performansama, najbrži pametni telefon na svijetu. Pokreće ga četvorojezgrovni procesor na 1.5 GHz i mobilna mreža posljednje generacije LTE Cat 4, što bi, teoretski, trebalo da korisniku pruži internet iskustvo sa brzinom preuzimanja do vrtoglavih 150 Mbps.

“Ascend P2” se ističe nejvjerovatnim dimenzijama, jer je tanak svega 8 milimetara, ima displej veličine 4,7 inča i Gorilla glas, koji štiti ekran od svih vrsta ogrebotina. Svi ovi modeli na tržištu bi trebalo da se pojave najkasnije tokom jeseni.

Kompanija Firefox, najpoznatija po web browseru Mozilla, zvanično je predstavila svoj operativni sistem koji ipak nije ostavio veliki utisak kod crnogorskih novinara. Firefox OS djeluje kao kombinacija postojećih operativnih sistema, ali na prvi pogled ne nudi ništa specifično.

Korisnici koji su ga probali u prvoj verziji kažu da je vizuelno jednostavniji od “androida”, ali i lakši za korišćenje. U donjoj liniji osnovnog ekrana nalaze se četiri osnovne ikonice za pozivanje, poruke, internet pretraživač i kameru. Ono što je zanimljivo jeste da se aplikacijama može pristupiti preko interneta direktno, bez instaliranja aplikacije na telefon, čime se štede resursi samog telefona.

Očekuje se da finalna verzija Firefox OS-a, koja se očekuje za par sedmica, otkloni par postojećih problema, koji povremeno usporavaju uređaj.

Prvi model sa Firefox operativnim sistemom je ZTE Open, koji ima 3,5-inčni ekran, procesor od jednog GHz, 512 RAM i kameru od 3.2 megapiksela. Osim ZTE, na Firefoxu će biti i neki modeli i proizvođača Huaweii, Alcatel i LG, a prvi koji će ih „ugostiti” su rastuća tržišta Kine, Brazila i Indije.

Prvi telefoni na Firefoxu u Crnoj Gori stići će preko kompanije Telenor i to u drugoj polovini godine.

U svijetu trenutno, prema nekim procjenama, koristi se 3.2 milijarde mobilnih uređaja, a predviđa se da će ta brojka do 2017. porasti na 3,9 milijardi.

Na kongresu u Barseloni je saopšteno da korisnici širom svijeta ostvaruju 1,6 milijardi konekcija putem mobilnog širokopojasnog interneta. U GSMA smatraju da će taj broj do 2017. porasti na čak 5,1 milijardu.

Spoj mobilne telefonije i bankarstva

Na ovogodišnjem kongresu mogli su se uočiti trendovi simbioze mobilne telefonije i modernog bankarstva, pa je više kompanija predstavilo rješenja zahvaljujući kojima će korisnici moći svoj mobilni uređaj koristiti za plaćanje računa u marketima, ali i u prevozu, sprotskim događajima i koncertima.

Zahvaljujući razvoju tehnologije NFC (Near Field Communication), biće moguće da se plaćaju računi bez novca i platnih kartica, već samim primicanjem mobilnog telefona terminalu za plaćanje. Ta praksa već postoji u SAD i nekim zemljama Zapadne Evrope.

Prepoznajući potencijal mobilnog plaćanja, u Barseloni je sklopljen jedan konkretan posao: Samsung i kartičarska kompanija Visa (koja je imala svoj štand na kongresu) napravili su sporazum kojim će biti značajno unaprijeđeno korišćenje smartfona za plaćanje robe i usluga, i to bez bilo kakvog fizičkog kontakta, i bez potrebe za kreditnim karticama ili gotovinom.

Sistem će biti na raspolaganju korisnicima Samsungovih pametnih telefona, sa ugrađenom NFC tehnologijom.

“Samsungov uređaj koji sadrži Visinu beskontaktnu uslugu plaćanja omogućiće da plaćanje preko mobilnih uređaja postane stvarnost za ljude širom sveta”, rekao je potpredsjednik Vise Mariano Dima.

NFC je za novinare iz Crne Gore predstavila i francuska kompanija Oberthur. Oni su na praktičnom primjeru pokazali kako funkcioniše plaćanje preko NFC terminala, a prezentovali su i svoja softverska rješenja za mobilno bankarstvo, gdje preko posebne aplikacije možete platiti uslugu ili transferisati novac sa svog bankovnog računa na nečiji drugi.

Apple ne voli druženje sa konkurencijom

Američki Apple, proizvođač popularnih iPhonea, iPada, MacBooka i niza drugih uređaja, nije učesnik najvećeg kongresa mobilne telefonije zbog prije svega njihove filozofije poslovanja.

Kongres u Barseloni je zamišljen upravo kao druženje, promocija novih uređaja i predstavljanje planova za budućnost.

Sagovomici „Vijesti” na kongresu kažu da se Apple „nikad nije družio sa konkurencijom” te da teško dolaze na masovne manifestacije na kojima bi trebalo da pričaju bilo šta o svojim poslovnim planovima. Oni svoje planove i strategije drže daleko od očiju javnosti i rijetko se kad desi da nešto „procuri”.

Tako je prije par godina, nakon lansiranja iPhonea 4, ubrzo prostrujala vijest da će se odmah poslije njega pojaviti Petica, što se pokazalo kao netačnim, makar u najvećem dijelu. Apple je zaista nedugo potom zakazao predstavljanje novog mobilnog telefona ali je tek na samom događaju postalo jasno da se radi o modelu 4S, a ne 5.

iPhone 5 predstavljen je tek 12. septembra 2012. godine a šta nam Apple sprema u nastavku, možemo samo da nagađamo.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *