Grilo: Italija će vratiti liru

Dodajte komentar

Zbog ekonomske krize Italija možda napustiti euro i vratiti liru, izjavio Bepe Grilo čiji je Pokret pet zvjezdica postao glavni dobitnik posljednjih izbora.

U intervjuu koje je dao njemačkom magazinu Fokus Grilo je rekao da moraju da se otvore novi progovori u vezi italijanskog duga od dva biliona eura, koji je drugi po veličinini u eurozoni poslije Grčkog i u BDP-u Italije učestvuje sa 127 odsto.“Trenutno smo smrvljeni, ne eurom, već našim dugom. Kad kamate dostignu nivo od 100 milijardi godišnje, mi smo gotovi”, rekao je Grilo.

Po njegovoj procijeni italijanski politički sistem ima samo šest mjeseci vremena prije nego što doživi kolaps. Tada država više neće biti u stanju da plaća penzije i plate javnom sektoru.

Ako se ne promjene uslovi koje Italija ima u vezi duga, Grilo vjeruje da je jedina opcija za njegovu zamlju da napusti euro i da se vrati svojoj nacionalnoj valuti – liri.

“Ako uslovi za otplatu dugova ostanu isti Italija će napustiti euro i vretiti se liri”, kategoričan je Grilo, prenosi biznis.ba.

Pokret pet zvijezda je privukao simpatije gotovo četvrtine glasača i postao jedan od najznačajnihi političkih snaha u Italiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *