Zavarovalnica Triglav kupila bi Croatia osiguranje i DDOR Novi Sad

Dodajte komentar

Zavarovalnica Triglav je lani ostvarila 73,3 miliona eura čiste dobiti. Prošlogodišnji rezultat je 56 posto bolji nego 2011. godine i 30 posto bolji od očekivanja analitičara i prvobittnih najava samog društva, objavio je slovenački poslovni dnevnik Finance.

 

Objavljeni podaci su još uvijek samo procjene, a revidirani izvještaj o poslovanju Zavarovalnica Triglav objavit će krajem marta.

Predsjednik Uprave najvećeg slovenačkog osiguravajućeg društva Matjaž Rakovec je rekao da je Triglav zainteresovan za širenje u regiji te da razmišlja o kupovini Croatia osiguranja i srpskog osiguravajućeg društva DDOR. Tim potezom bi slovenački osiguravač svoj udio na regionalnom tržištu osiguranja podigao na 35 posto. Za te dvije akvizicije Triglavu treba oko 400 miliona eura, procjenjuje predsjednik Uprave Triglava.

S obzirom da tih novaca slovenački osiguravajući div nema, preduslov za širenje u regiju je da slovenačka vlada nađe investitora koji bi podupro takav potez.

Rakovec  tumači kako je problem je u još uvijek neizvjesnim planovima vlade s privatizacijom Triglava, po kojemu bi država u najvećoj osiguravajućoj kompaniji zadržala četvrtinu dionica, a ostalo prodala. Riječ je o procesu klasifikacije kompanija  u državnom vlasništvu radi njihove privatizacije i prodaje, ali taj postupak vlada još nije završila.

Rakovec je rekao da sve potencijalne investitore u Triglav načelno zanima što veći vlasnički udio, no ponovio je ono što je rekao u intervjuu za Banku u oktobru  prošle godine: glavni kriterijum za odluku o kupcu, odnosno strateškom partneru, ne smije biti cijena, nego ono što bi privatizacija Triglavu donijela, prenosi Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *